Η κλιμάκωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων για το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ, μετά και τον χθεσινοβραδινό αποκλεισμό του κεντρικού οδικού κόμβου στο Βελιγράδι οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς. Το κλίμα όμως παραμένει τεταμένο και οι φοιτητές ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις μετά τον σοβαρό τραυματισμό φοιτήτριας από επίθεση ροπαλοφόρων γύρω στις 3 τα ξημερώματα σήμερα μπροστά από τις κομματικές εγκαταστάσεις του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) στο Νόβι Σαντ.
Στον αποκλεισμό του κεντρικού οδικό κόμβο κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές, αγρότες με τρακτέρ και πολίτες διαμαρτυρόμενοι για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Pisanje istorije pic.twitter.com/voJ281lNHz
— Lodger Limansky (@paratzelzius) January 27, 2025
Η χθεσινή εξέλιξη όμως με τον τραυματισμό της φοιτήτριας καλών Τεχνών στο Νόβι Σαντ έχει προκαλέσει νέα οργή στη Σερβία. ήδη οι φοιτητές της πόλης του Νόβι Σαντ, πλαισιωμένοι με καθηγητές και αγρότες που έσπευσαν προς συμπαράστασή τους με τα τρακτέρ, πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της πόλης ,ενώ νωρίτερα διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στο κτίριο του SNS από όπου βγήκαν αυτοί που επιτέθηκαν εναντίον των φοιτητών χθες.
Δυναμικές πορείες σήμερα το απόγευμα και σε άλλες πόλεις της χώρας, από τη Νις, ως το Κραγκούγιεβατς και το Βελιγράδι.
Τρεις μήνες στους δρόμους
Φοιτητές και αγρότες σε όλη τη Σερβία εδώ και περίπου τρεις μήνες βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το δυστύχημα της 1ης Νοεμβρίου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όταν στέγαστρο από μπετόν κατέρρευσε, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους, τρεις μήνες μόλις μετά την ανακαίνιση του .
Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες ζητούν να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ, θέτοντας επίσης ζητήματα διαφθοράς των κυβερνώντων και διαπλοκής με ανεύθυνες κατασκευαστικές εταιρείες. Από την αρχή στα βασικά αιτήματά τους ήταν η παραίτηση του Βούτσεβιτς, καθώς ήταν δήμαρχος της πόλης όταν ανακαινίστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός.
Το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανακοίνωσε την παραίτησή του. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά είχε αναγγελθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των φοιτητών είχε υποσχεθεί ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση του.
Ένας ζωντανός ξεσηκωμός η κινητοποίηση φοιτητών, εκπαιδευτικών, πολιτών σε όλη τη Σερβία