ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ Κοινά, κοινοτικές προοπτικές, δικτύωση – Ανταπόκριση από το διήμερο.

Το Σαββατοκύριακο 10-11 Μαΐου 2025 έγινε στις Σταγιάτες η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ.

Όπως κάθε άνοιξη από το 2010 έτσι και φέτος, συναντηθήκαμε στην πλατεία Σταγιατών και «γιορτάσαμε» με συζητήσεις, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, περιπάτους, μουσική, διάθεση φυτωρίων και βιολογικών προϊόντων και φυσικά, με ανταλλαγή σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες. Το θέμα της φετινής γιορτής, που συνδιοργανώθηκε από την Α.Π.Ο.Δράσης και τον Αιγίλοπα, ήταν: «Γη, σπόροι, νερό: κοινοτικές προοπτικές.»

Δύο σχεδόν χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και παράλληλα με τη βιομηχανική εκμετάλλευση της γης και των βουνών στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης, συζητήσαμε για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και της διατροφικής αυτάρκειας, τις χρήσεις γης για επενδύσεις σε «πράσινη» ενέργεια με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών και τις περιφράξεις του νερού τόσο της άρδευσης όσο και του πόσιμου. Μοιραστήκαμε εμπειρίες και ιστορίες αντίστασης από διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και από τις ζαπατιστικές κοινότητες.

Το Σάββατο, η Συνέλευση Υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία ενημέρωσε για τα προβλήματα που θα προκαλέσει η απειλούμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Μαυροβουνίου, για τα φωτοβολταϊκά στον θεσσαλικό κάμπο αλλά και για την αποικιοκρατική εγκατάσταση ανεμογεννητριών από το Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν. Επίσης η Επιτροπή Φορέων & Πολιτών Κάρλας, Μαυροβουνίου, Βορείου Πηλίου μας ενημέρωσε για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής για την αποτροπή της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Η Paliacate Zapatista Αυτοοργανωμένη Ελευθεριακή Συνέλευση παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ζαπατιστικές κοινότητες στο Μεξικό, από τα καταστροφικά mega projects.

Ο Αιγίλοπας, Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί γεωργοί και στην ρητορική της εξουσίας, η οποία χρησιμοποιώντας τα προτάγματα των κινημάτων, παρουσιάζει ως οικολογικές πρακτικές τις επενδύσεις μεγαλοεπενδυτών στην γεωργία και τις καταστροφικές παρεμβάσεις του κράτους στη Θεσσαλία (Αχελώος).

Η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης έβαλε το θέμα των κοινών και ειδικότερα του νερού άρδευσης, παρουσιάζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας, κυρίως μετά το Daniel και την έλλειψη πολιτικής βούλησης της δημοτικής αρχής να τα επιλύσει.

Στη συζήτηση της Κυριακής, μετά την καθιερωμένη ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΠΟΡΩΝ, δόθηκε έμφαση στη δικτύωση ομάδων, συλλογικοτήτων, φορέων, στην αλληλεγγύη ως μέσο στήριξης και αντίστασης και ακούστηκαν προτάσεις όπως η δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης για τους νέους γεωργούς, αλλά και η δημιουργία γραφείου αγροτικής ανάπτυξης στο δήμο Βόλου για τα θέματα άρδευσης.

Στη διάρκεια της γιορτής έγινε επίσης ο καθιερωμένος περίπατος στην Κρύα Βρύση, την πηγή του χωριού, καθώς και ενδιαφέροντα εργαστήρια. Το Σάββατο στο εργαστήρι οικιακής μεταποίησης αγροτικών προϊόντων παρουσιάστηκε το σαμπούκο, οι ιδιότητες, οι χρήσεις του και πολλές συνταγές τόσο με τα άνθη του όσο και με τους μαύρους καρπούς του.

Την Κυριακή το πρωί στο κήπο του Κοινοτικού Κέντρου Παράδοσης και Πολιτισμού Σταγιατών τα παιδιά μυήθηκαν στα μυστικά του λαχανόκηπου. Έμαθαν για το υγιές χώμα, για τα στοιχεία που παίζουν ρόλο στον σχεδιασμό ενός μικρού κήπου και στη συνέχεια έσκαψαν, φύτεψαν και πότισαν φυτά από ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι, μαϊδανό κλπ. Στη δράση συμμετείχε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού ΔΣ Πορταριάς.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ Μρ.

Γιορτή παραδοσιακού σπόρου και οικολογικού κήπου-μπαξέ στις Σταγιάτες Πηλίου, 10-11/5

Μοιραστείτε το άρθρο