Κάλεσμα Υπεράσπισης του ΕΜΠΡΟΣ
Ο δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος ανακοίνωσε πως “νίπτει τας χείρας του” από το Εμπρός και το επιστρέφει στο κράτος και το νόμιμο ιδιοκτήτη του, την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο αρνήθηκε να παραδεχτεί δημόσια την προσφορά του Εμπρός στον πολιτισμό της χώρας, να σεβαστεί και να αποδεχτεί τον πλήρως επιτυχημένο και κοινωφελή τρόπο λειτουργίας του εγχειρήματος εδώ και 14 χρόνια.
Ο Δήμος Αθηναίων λειτουργεί στο δημόσιο χώρο της πόλης σαν αυτός να ήταν ιδιωτικό τους club για τις συναυλίες τους και τα αδιάφορα πάρτι τους. Κάθε αυτοργανωμένη καλλιτεχνική, κοινωνική ή πολιτική εκδήλωση στο δημόσιο χώρο έχει απαγορευτεί ενώ ο Δήμος οργανώνει, σαν ιδιωτική εταιρεία, με μια κλειστή επιμελητική ομάδα, δικές του εκδηλώσεις στην πόλη δίνοντας πενταροδεκάρες στους καλλιτέχνες που έχουν αποκλειστεί από κάθε χώρο και κάθε δυνατότητα ελεύθερης δημόσιας έκφρασης.
Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός στα 14 έως τώρα χρόνια λειτουργίας του, στελεχώνεται από πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που συμμετέχουν στην εβδομαδιαία, ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση και οι οποίοι συνεχώς εναλλάσσονται. Δεκάδες, διαφορετικά άτομα κάθε βδομάδα σύμφωνα με τις εκδηλώσεις, τα μαθήματα και τις παραστάσεις που προτείνουν και οργανώνουν στο θέατρο, παίρνουν μέρος με πνεύμα αμοιβαιότητας, αφιλοκερδώς και αμισθί, στην φροντίδα του κτιρίου, την επιμέλεια και την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Τις εκδηλώσεις παρακολουθούν και στηρίζουν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων. Κατά μέσο όρο περισσότερα από 1000 άτομα την εβδομάδα επισκέπτονται το Εμπρός για πρόβες, μαθήματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο τρόπος λειτουργίας του Εμπρός είναι απλός και πραγματικά προσβάσιμος στον καθένα, ασχέτως καταγωγής, κοινωνικής και οικονομικής στάθμης, γνωστικών ικανοτήτων ή εξειδίκευσης.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ στο Εμπρός ξεκινά με τις πρωινές πρόβες των παραστάσεων που πρόκειται να παρουσιαστούν, συνεχίζεται με μια σειρά ελεύθερων, ανοιχτών μαθημάτων (σύγχρονος χορός, τραγούδι, σεμινάρια θεάτρου, σωματικές ασκήσεις, παραδοσιακοί χοροί, δημιουργική γραφή, σκηνοθεσία και φωτογραφία κινηματογράφου, κεραμική, κολάζ, ζωγραφική κ.α.)
Κάθε μέρα εδώ και 14 χρόνια, μετά τα μαθήματα παρουσιάζονται θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών κ.α Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων ή εκδηλώσεων το χρόνο, ώστε το θέατρο να είναι διαθέσιμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό θιάσων και ομάδων. Ο χώρος διατίθεται χωρίς καμία απολύτως χρηματική επιβάρυνση για τους διοργανωτές και η είσοδος πάντα είναι ανοιχτή για όλους με ελεύθερη συνεισφορά του κοινού για την κάλυψη των εξόδων της εκδήλωσης της κάθε ομάδας που τη διοργανώνει.
Άτομα που συμμετέχουν στη συνέλευση προφέρουν αμισθί και αφιλοκερδώς το χρόνο τους σύμφωνα με τις ειδικές γνώσεις τους για κάθε λειτουργία του εγχειρήματος. Ηλεκτρολόγοι, ηχολήπτες, φωτιστές, σχεδιαστές και διαχειριστές ιστοσελίδων, τεχνικοί συντήρησης κτιρίου, υδραυλικοί και κάθε είδους αναγκαία ειδικότητα στελεχώνεται αυθόρμητα, αφιλοκερδώς και αλληλέγγυα από τα άτομα που συμμετέχουν στη συνέλευση ή από καλέσματα που γίνονται στις τρεις σελίδες του Εμπρός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αριθμούν συνολικά 50.000 ακόλουθους.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζί, θεατές, μαθητές, δάσκαλοι, τεχνικοί και καλλιτέχνες αποτελούν και συντελούν το ίδιο το Εμπρός καθώς ενισχύουν το πρόταγμα της αυτοοργάνωσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης και εδραιώνουν στη συλλογική συνείδηση την ιδέα ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.
Ένας κόσμος όπου τα όνειρα μοιράζονται και πραγματοποιούνται αντί να σκοντάφτουν στη γραφειοκρατία, την αναξιοκρατία και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της εκάστοτε δυσκίνητης και διεφθαρμένης εξουσίας.
Υπερασπιζόμαστε τον τρόπο λειτουργίας του Εμπρός καθώς αυτός έχει αποδείξει έμπρακτα την ανοιχτή, δημόσια και κοινωφελή συνεισφορά του στην πόλη της Αθήνας έχοντας παρουσιάσει μίνιμουμ 4 πολιτιστικές δράσεις την ημέρα για 14 χρόνια (πρόβες, μαθήματα, εκδηλώσεις). Κάνοντας έναν απλό πολλαπλασιασμό, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι στο Εμπρός έχουν παρουσιαστεί έως τώρα περισσότερες από 20.000 πολιτιστικές δράσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων καλλιτεχνών και κοινού. Ένας κόσμος ολόκληρος από δράσεις, όνειρα και υλοποιημένα σχέδια.

Ένας κόσμος, όπου η Τέχνη παράγεται από την κοινωνική βάση και επιστρέφει σε αυτήν άμεσα και αδιαμεσολάβητα ως κοινωνική προσφορά. Ένα ευρύ πολιτιστικό περιεχόμενο που δεν το ορίζει η ελεύθερη αγορά και τα 2-3 «πνευματικά» ιδρύματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας της χώρας, αλλά η κοινωνική βάση και η δημιουργική πρωτοβουλία των ίδιων των δημιουργών.
Οι χιλιάδες καλλιτέχνες που παρουσιάζουν το έργο τους στο Εμπρός όλα αυτά τα χρόνια και το ενεργό κοινό που στηρίζει το εγχείρημα εκφράζουν το επείγον αίτημα του κοινωνικού μετασχηματισμού, της αντίστασης στην ακραία εμπορευματοποίηση, την αστική τουριστικοποίηση, την περιβαλλοντική καταστροφή, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τον εκφασισμό που επιτυγχάνεται λίγο-λίγο, μέσα από την καθημερινή επιβολή των νόμων της αγοράς.
Κάθε δημαρχία και κάθε κυβέρνηση μέχρι σήμερα ψάχνει τη λύση στο “πρόβλημα του Εμπρός”, ένα πρόβλημα που δεν υπήρξε ποτέ και δεν υπάρχει για κανέναν Αθηναίο. Μιλάνε για την παραχώρηση του θεάτρου στους πολίτες. Το Εμπρός όμως πρακτικά έχει ήδη παραχωρηθεί στην κοινωνία εδώ και 14 χρόνια. Λένε για έναν “ελεύθερο πολιτιστικό χώρο”. Το Εμπρός όμως είναι ήδη ελεύθερο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους καθημερινά.
Το Εμπρός είναι στην ουσία, το μοναδικό πραγματικά δημόσιο θέατρο στην Ελλάδα και ένα διαρκές πρότυπο λειτουργίας διεθνούς ανοιχτού χώρου πολιτισμού στον κόσμο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εκατοντάδες φοιτητές από γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν ολοκληρώσει πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες τους πάνω στον τρόπο λειτουργίας του Εμπρός μέσα στα χρόνια. Γι’ αυτόν το λόγο σπουδαίοι συγγραφείς και καλλιτέχνες από το εξωτερικό έχουν εκφράσει δημόσια τη στήριξη τους στο εγχείρημα, ανάμεσα τους οι Νόαμ Τσόμσκι, Τζόρτζιο Αγκαμπεν, René Pollesch (Θέατρο Volksbühne Berlin) , Ντέιβιντ Γκρέμπερ (London School of Economics), Ραούλ Βανεγκέμ, Jean-Jacques Lemêtre (Θέατρο του Ήλιου) κ.α
Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες χώρους που δίνει βήμα σε κάθε καλλιτέχνη που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην κοστοβόρα σημερινή πραγματικότητα και σε κάθε θεατή που θέλει να ξεφύγει από την τυποποιημένη και προσεκτικά συσκευασμένη κουλτούρα της αστικής τέχνης.
Δίνει χώρο σε φοιτητικές θεατρικές ομάδες που δεν έχουν πολιτιστικούς χώρους στα αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια της Αθήνας και της επαρχίας να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν κάθε χρόνο τις παραστάσεις τους. Δίνει χώρο δημιουργίας και έκφρασης σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, ανάπηρους καλλιτέχνες και νέους από χαμηλά οικονομικά στρώματα, μεταναστευτικές κοινότητες και πρόσφυγες. Φιλοξενεί συλλόγους και συνδικαλιστικά σωματεία.
Προσφέρει μια έτοιμη, στελεχωμένη, δημόσια και ανοιχτή δομή σε νέους ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές και κάθε είδους δημιουργικά άτομα να πειραματιστούν με τέχνες και ιδέες που δεν θα έβρισκαν ποτέ χώρο στη βιομηχανία της τέχνης ή στα εμπορικά ιδρύματα του πολιτισμού.
Οι θεσμοί, είτε η κυβέρνηση είτε η δημαρχία, φάνηκαν για άλλη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων. Αδυνατούν να κατανοήσουν ό,τι δεν εντάσσεται στη λογική του κέρδους.
Το Εμπρός βρίσκεται στο στόχαστρο της εξουσίας και των κυρίαρχων μέσων μαζικής ενημέρωσης όχι για όλα αυτά που προσφέρει αλλά για όλα αυτά που ονειρεύονται όσοι σχεδιάζουν την καταστροφή του.
Τι έχουν λοιπόν να μας προσφέρουν όλοι αυτοί; Περίκλειστους χώρους σαν την Τεχνόπολη, το Ίδρυμα Νιάρχος, τη Στέγη Ωνάση, τη Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών; Τι έχουν να μας προτείνουν εκτός από πανάκριβες παραγωγές με πανάκριβα εισιτήρια, ένα κλειστό σύστημα συμφερόντων και εταιρειών που χρησιμοποιούν τους κακοπληρωμένους καλλιτέχνες για να θησαυρίζουν εις βάρος τους;
Για όλους αυτούς, το Εμπρός είναι μια εμπορική ευκαιρία, για όλους εμάς είναι μια ζωντανή πραγματικότητα για την οποία δεν θα πάψουμε ποτέ να μαχόμαστε.
Καλούμε όλους τους συνειδητοποιημένους καλλιτέχνες να ενδυναμώσουν με τις δημιουργικές προτάσεις τους το πρόγραμμα και τη λειτουργία του θεάτρου Εμπρός.
Η ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση οργανώνεται κάθε Δευτέρα στις 8.00.
Καλούμε τις φίλες και τους φίλους του Εμπρός σε επιφυλακή και επαγρύπνηση.
Η υπεράσπιση του Εμπρός συνεχίζεται!
Τα κτίρια ανήκουν σε όσους στεγάζουν μέσα τα όνειρά τους.
Δεν θα εγκαταλείψουμε τα όνειρα μας στο σκοτάδι!
Ανοιχτή Διαχειριστική Συνέλευση – Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ