Ψήφισμα συμπαραστασης στον εκπαιδευτικό Κώστα Τουλγαρίδη που παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο
Το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την πειθαρχική δίωξη του Κώστα Τουλγαρίδη, γραμματέα του Σ.Ε.Π.Ε. Ανατ. Αττικής «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ». Στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς επέλεξε ο Διευθυντής Π.Ε. Αν. Αττικής Κ. Παπαχρήστος, να επιδοθεί η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο στον Κ. Τουλγαρίδη, η οποία συνιστά μια πρόδηλη συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη.
Η αφορμή ήταν μια αδικαιολόγητη ΕΔΕ σε βάρος του συναδέλφου την οποία ο σύλλογος Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου» χαρακτήρισε αβάσιμη και ανέδειξε την επιδίωξη στοχοποίησης του εκπαιδευτικού. Η κατηγορία για τον συνάδελφο ήταν ότι «έβαλε τρικλοποδιά»!… σε μαθητή την ώρα του διαλείμματος, όταν σταμάτησε επικίνδυνο παιχνίδι εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΣΔ για την ασφάλεια των μαθητών. Η κατηγορία κατέπεσε, μετά την τοποθέτηση όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου και των παρόντων/ουσών στο περιστατικό.
Παρά το συμπέρασμα του πορίσματος της ΕΔΕ που δικαιώνει το συνάδελφο για την αρχική κατηγορία, αντί να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να κλείσει η υπόθεση, η ΕΔΕ αποτέλεσε το όχημα για επέκταση της σε τελείως άλλη κατεύθυνση. Μέσα από μια διαδικασία που πάσχει -με σωρεία ελλείψεων, παρατυπιών και προδήλως παράνομων διαδικασιών– οικοδομήθηκε η απόδοση κατηγοριών περί ανάρμοστης συμπεριφοράς, έλλειψης σεβασμού της ιεραρχίας, αμέλειας, μη τήρησης του ωραρίου και της παραβίασης της αρχής της εχεμύθειας(!) και κατέληξε σε παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο. Ενδεικτικό των μεθοδεύσεων είναι ότι παραγγέλθηκε 2η ΕΔΕ με άλλο διενεργούντα – ανακριτή, ενώ σε συγκεκριμένες φάσεις της έωλης διαδικασίας, στερήθηκε ο συνάδελφος ακόμα και τη δυνατότητα να υποδείξει μάρτυρες, να απολογηθεί και να γίνει πλήρης διερεύνηση για τις επιπλέον κατηγορίες.
Πρωτοφανές είναι το παράπτωμα της «παραβίασης της αρχής της εχεμύθειας» που προστέθηκε στις κατηγορίες για την παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο. Το παράπτωμα αυτό τεκμηριώνεται με την παρουσία και το προσωπικό ενδιαφέρον 7 συνάδελφων από το σχολείο του, μελών του ΔΣ του ΣΕΠΕ και του ΔΣ της ΔΟΕ γιατί τον συνόδευσαν στο σχολείο που πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στην 1η ανακρίτρια! Αυτό το παράπτωμα, που επισύρει μέχρι και την ποινή της αργίας, ουδέποτε γνωστοποιήθηκε και δεν του δόθηκε η δυνατότητα να καλέσει μάρτυρες υπεράσπισης και να τοποθετηθεί γι΄ αυτό!
Επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τη συμπαράσταση και τη δημόσια αποκάλυψη του αυταρχισμού της κυβέρνησης ΝΔ – ΥΠΑΙΘΑ – Δ/ντων Εκπαίδευσης. Με βάση την αντίληψη αυτών που συνέβαλαν στη σύνταξη της παραπομπής σε πειθαρχικό, η παρουσία συναδέλφων στο πλευρό των εγκαλούμενων και πολύ περισσότερο οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης -πάγια τακτική του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος- μετατρέπονται σε πειθαρχικό παράπτωμα.
Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση εντείνει την επίθεση της στα συνδικάτα και τους αγωνιζόμενους/ες που αμφισβητούν την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή της πολιτική. Μετά τους αντεργατικούς νόμους Γεωργιάδη – Χατζηδάκη είμαστε αντιμέτωποι με ένα κρεσέντο αυταρχισμού και υπονόμευσης του απεργιακού δικαιώματος, με διώξεις και προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης αλλά και με την κλιμάκωση της επίθεσης με την επικείμενη αλλαγή του πειθαρχικού νόμου, με αυστηροποίηση ποινών και απολύσεις.
Το πειθαρχικό του συναδέλφου Κ. Τουλγαρίδη κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το κλίμα τρομοκρατίας και χτυπήματος αυτών που αγωνίζονται και με την πρόσφατη απόφαση να τεθεί σε δυνητική αργία η συναδέλφισσα Χοτζόγλου για παραδειγματισμό, τη βιομηχανία διώξεων με χιλιάδες διάτρητα πειθαρχικά απεργών εκπαιδευτικών για τη στάση τους απέναντι στην αξιολόγηση και για κάθε θέμα εκπαιδευτικής και συνδικαλιστικής δράσης.
Η επίθεση αυτή σηματοδοτεί την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση και την προσπάθεια της ποινικοποίησής της και της υποταγής όσων αγωνίζονται στο εκπαιδευτικό και ευρύτερα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
- Να σταματήσει τώρα η δίωξη του και να παρθεί πίσω το πειθαρχικό.
- Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, οι διώξεις και τα πειθαρχικά.
- Όχι στο νέο νόμο για τα πειθαρχικά και το πειθαρχικό δίκαιο.
- Κάτω τα χέρια από τους/τις αγωνιζόμενους/αγωνιζόμενες και τα σωματεία.