Εκδηλώσεις, συζητήσεις και προβολές την Τετάρτη 2/7

-Ανοιχτή συζήτηση: “Από τα Δεδομένα στα Κέρδη: Το Δίλημμα της Τεχνολογίας”, στις 20:00 στο Κοινωνικό Κέντρο Ovradera

– Προβολή και συζήτηση «αυτοοργάνωση σε κρίσεις», στις 20:30 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο

-Προβολή ταινίας: Το αλάτι της γης, του Βιμ Βέντερς, στις 20:30 στην πλατεία Γάτσου

-Θεατρική παράσταση από τις Τσιριτσάντσουλες: Αλλοπαρμένοι Μύθοι, στις 21:00 στην κατάληψη Αντιβίωση

-Προβολή του ντοκιμαντέρ “Έβρος – θολό τοπίο” και συζήτηση, στις 21:00 στο πάρκο του εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης

-Ελεύθερες προβολές στο Άλσος Παγκρατίου: No Other Land, στις 21:00

-Προβολή Hair High (2004) στο Θερινό Cine Yfanet


Ανοιχτή συζήτηση: “Από τα Δεδομένα στα Κέρδη: Το Δίλημμα της Τεχνολογίας” από το gizmo_lab, την Τετάρτη 2 Ιουλίου στο κοινωνικό κέντρο Ovradera.


Με αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας στις 4,5,6 Ιουλίου και σε ένδειξη στήριξης και αλληλεγγύης στις δράσεις και τους αγώνες των συντροφιών της Θεσσαλίας, διοργανώνουμε την Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 20:30 μια εκδήλωση για την προβολή του βίντεο που είχαν φτιάξει για την περίοδο των πλημμυρών στην περιοχή τους. Με θεματική την «αυτοοργάνωση σε κρίσεις».

Κρίνουμε πως σε περιόδους κρίσιμες όπως αυτή που διανύουμε και ακόμη περισσότερο αυτές που έρχονται, με το ενδεχόμενο του πολέμου να βρίσκεται συνεχώς πιο κοντά μας, τους κυβερνώντες να αποδεικνύουν με κάθε τρόπο ότι αποτελούμε απλώς παράπλευρες απώλειες -αν όχι εμπόδια- στα οικονομικά τους παιχνίδια, είναι πολύ σημαντικές, μάλλον η μόνη οδός, η αυτοοργάνωση και η συσπείρωση μας. Είναι γνωστό πως η αλληλεγγύη που έχουμε ανάγκη θα έρθει μόνο από τα κάτω για τα κάτω.


Οι θερινές προβολές στην πλατεία Γάτσου συνεχίζονται.

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 20.30 η προβολή της ταινίας “Το αλάτι της γης” του Βιμ Βέντερς.

Λένε πως μια εικόνα μετράει όσο χίλιες λέξεις. Πόσα πράγματα γίνονται αυτομάτως πιο άμεσα, όταν υπάρχει η μαρτυρία της εικόνας; Ο Βιμ Βέντερς στο υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του, ακολουθεί τον φωτογράφο και ακτιβιστή Σαλγκάδο, που για δεκαετίες ασχολείται με παραμελημένες κοινωνίες.

Tα τελευταία 40 χρόνια ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και φυλών, συνεχίζει να ταξιδεύει αναζητώντας παρθένα μέρη, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία σε ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη.


Την Τρίτη 1 & την Τετάρτη 2/7 στις 9 μ.μ. βρέξει-χιονίσει οι Τσιριτσάντσουλες θα παίξουν τη νέα τους θεατρική παράσταση στην κατάληψη Αντιβίωση!

“Αλλοπαρμένοι Μύθοι” του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω

(Θ’ ακολουθήσει μπαρ!)

Υπόθεση

Οι ατομικές βόμβες που ρίξανε οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945 άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Παρόλο τον φόβο της ολικής καταστροφής όμως, η ανθρωπότητα δεν σταμάτησε να διεξάγει πολέμους με άλλους τρόπους. Πώς θα εξελιχθεί άραγε το ανθρώπινο είδος μετά από χιλιάδες χρόνια; Θα καταφέρει άραγε να ξεφορτωθεί τη βιολογική του υπόσταση; Σε τι θα μετουσιωθεί η συσσώρευση της γνώσης και της δύναμης;

Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, στο τέλος της ζωής του, δίνει τη δική του εκδοχή για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ως ένας ιδιαίτερος «προφήτης», αναλύει όλα αυτά τα διαχρονικά ζητήματα που μας απασχολούν. Οι ανησυχίες του είναι επίκαιρες και μας βοηθάνε να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε τις Σκοτεινές Εποχές που ζούμε.

Για την παράσταση

Η ομάδα μας φέτος κλείνει 25 χρόνια ζωής και δημιουργίας. Οι εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει, μέσα από αυτό το ταξίδι, είναι πολλές. Οι εποχές αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και είναι φορές που η ματαιότητα μάς έχει καταβάλλει. Και τότε εμφανίζεται ως «από μηχανής θεός» κάτι που θα μας δώσει ώθηση και θα μας πεισμώσει να συνεχίσουμε. Αυτόν τον ρόλο έπαιξε φέτος ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω.

Οι «Αλλοπαρμένοι μύθοι» γράφτηκαν το 1948. Είναι έξι αυτοτελείς ιστορίες που περιγράφουν το πέρασμα των μελλοντικών αιώνων και χιλιετηρίδων. Η πρώτη ιστορία ξεκινάει με το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ η έκτη και τελευταία ιστορία καταλήγει στην ανθρωπότητα που θα ζει χιλιάδες, ίσως κι εκατομμύρια έτη μετά. Σε αυτές τις έξι ιστορίες προσθέσαμε ένα μικρό θεατρικό του Σω ως πρόλογο. «Ο Άρθουρ και η ακετόνη» περιγράφει τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πώς οι Άγγλοι «χάρισαν» την Παλαιστίνη στους σιωνιστές.

«Συναντηθήκαμε» τυχαία με το «αλλοπαρμένο» αυτό έργο του Σω κι ενθουσιαστήκαμε. Τον μελετήσαμε και προσπαθήσαμε μέσα από την τσίρι ματιά μας να τον κατανοήσουμε και να τον αποδώσουμε. Ο Σω υποστήριζε πως η αναζήτηση της γνώσης και της δύναμης δεν σταματάει ποτέ. Καταπιάνεται με βαθιά φιλοσοφικά και πολιτικά θέματα χρησιμοποιώντας το καυστικό του χιούμορ, το οποίο ήταν και το βασικό μας εφόδιο για να διηγηθούμε τις φουτουριστικές ιστορίες του. Θέμα του η εξουσία κι ο πόλεμος, η τεχνολογία και το μέλλον, η διδασκαλία κι η μάθηση.

Δεν είναι αισιόδοξος για το τι θα ακολουθήσει, αλλά μέσα από τα κείμενά του διαγράφονται, ξεκάθαρα, όλες οι δυνατές επιλογές. Ας επιλέξουμε, λοιπόν, πώς θέλουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας, ποιους δρόμους θα διαλέξουμε, τους ανθρώπους με τους οποίους θα συμπορευτούμε στον δρόμο της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.



Ντοκυμαντέρ, 2024, 96 λεπτά
Σκηνοθεσία: Basel Adra, Hamdan Ballal, Rachel Szor, Yuval Abraham
Σενάριο: Basel Adra, Farisa Abu Aram, Harun Abu Aram, Nasser Adra, Yuval Abraham

Ο Basel Adra, ένας νεαρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής από το Masafer Yatta, που μάχεται από παιδί ενάντια στον μαζικό διωγμό της κοινότητάς του από την ισραηλινή κατοχή, κάνει ένα ντοκυμαντέρ για τη σταδιακή εξαφάνισή της. Ο δρόμος του διασταυρώνεται με αυτόν του Yuval, ενός Ισραηλινού δημοσιογράφου που μπαίνει στον αγώνα του μαζί του, πολεμώντας και οι δύο για πάνω από μισή δεκαετία ενάντια στον διωγμό των Παλαιστινίων, ενώ την ίδια ώρα έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο.

Το σύνθετο δέσιμό τους στοιχειώνεται από την ακραία ανισότητα μεταξύ τους: ο Basel, ζει κάτω από μια βάρβαρη στρατιωτική κατοχή ενώ ο Yuval είναι χωρίς περιορισμούς και ελεύθερος. Η ταινία είναι κοινή δημιουργία μιας Παλαιστινιο-ισραηλινής συλλογικότητας νεαρών ακτιβιστών, στη διάρκεια της πιο σκοτεινής και τρομακτικής περιόδου στην περιοχή, μια πράξη δημιουργικής αντίστασης ενάντια στο Απαρτχάιντ και της διερεύνησης ενός μονοπατιού προς την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου 


Προβολή της ταινίας animation Hair High (2004) 78 min
στις 21.00 στο θερινό Cine Yfanet.
Θα ακολουθήσει bar.

Μοιραστείτε το άρθρο