Θεσσαλονίκη: Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας, 11:00
Αθήνα: Πλατεία Κυψέλης, 18:00
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος της Κορέας το 1950, “η εισβολή παρουσιάστηκε ως θετική απόδειξη της ύπαρξης μιας ‘διεθνούς κομμουνιστικής συνωμοσίας’ με επικεφαλής τη Ρωσία, που θα γινόταν το σύνθημα του Ψυχρού Πολέμου, και της ανάγκης για διαρκή ετοιμότητα. ‘Η Κορέα ήρθε και μας έσωσε’, θα θυμόταν αργότερα ο Dean Acheson, μιλώντας για τα γεράκια”»
Anonyme, Manifeste conspirationniste, 2022
Η «ουκρανική κρίση» ήρθε να προστεθεί τους τελευταίους μήνες στο μεγάλο λεξικό των κρίσεων που χαρακτηρίζουν την ουσία των κυβερνητικών μοντέλων του καιρού μας. Η κρίση, με αυτή την έννοια, είναι κάθε φορά το μετέωρο βήμα των σύγχρονων μοντέλων διακυβέρνησης προς νέες συνθέσεις ώστε να ενσωματωθεί η δυσφορία των μαζών, να διαχωριστούν εκ νέου και πιο αποτελεσματικά οι πλεονάζοντες πληθυσμοί, να επιτευχθούν νέες δυνατότητες πειθαρχίας μέσα από την οικειοθελή συμμετοχή των νέων υποκειμένων στις νέες συνθήκες εγκλωβισμού τους.
Εντός αυτής της κίνησης, ο διακρατικός πόλεμος, αλλά κυρίως η πολεμική προετοιμασία και η αδιάκοπη σκηνοθεσία της, δεν είναι παρά μια θεμελιώδης μορφή εμπέδωσης της ασφάλειας, ο ακρογωνιαίος λίθος μιας διηνεκούς ειρήνης που έχει μετατρέψει τα πολεμικά επεισόδια σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις, τα στρατιωτικά τμήματα, τις πολιτικές δραστηριότητες και το βιομηχανικό σύμπλεγμα άμυνας-ασφάλειας σε υλική βάση της καθημερινής ζωής και της οικοδόμησης ενός συμπαγούς εθνικού κορμού, σε κάθε χώρα, περιφέρεια και αστική ζώνη.
Βάζοντας εισαγωγικά στην ουκρανική κρίση καθόλου δεν επιχειρούμε να μειώσουμε τη σημασία της, την τρομερή και διαρκή αγωνία και εξαθλίωση των πληθυσμών που ζουν κυριολεκτικά στα πεδία μάχης που ετοιμάζει η τρομακτική συσσώρευση όπλων και δυνάμεων των εμπλεκόμενων ανταγωνιστών -των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, του ουκρανικού κράτους, της ΕΕ- σε ένα νέο επεισόδιο ένοπλης διαπραγμάτευσης. Περισσότερο θέλουμε να επισημάνουμε την ανάγκη μας να διαχωριστούμε από το φετίχ του θεάματος, που εμφανίζει στην οθόνες μας την απειλή μιας δυνητικής καταστροφής ώστε να απασχολούμαστε αγνοώντας την συμπληρωματική πραγματικότητα της διαρκούς καταστροφής που συμβαίνει γύρω μας. Να περιμένουμε τον πόλεμο που θα συμβεί, σαν μια τηλεοπτική έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων όπως το ξημέρωμα της 17ης Ιανουαρίου 1991 στο Ιράκ, ενώ στρατιωτικά και στρατιωτικοποιημένα σώματα διεξάγουν διαρκώς τέτοιες επιχειρήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.
Ακόμα, βέβαια, και σε αυτό το γερασμένο πλαίσιο της διάκρισης μεταξύ «πραγματικού πολέμου», που φέρνει τον Αρμαγεδδώνα, και «ασταθούς ειρήνης», που πρέπει να διαφυλαχτεί, οι θιασώτες της μορφής των στρατιωτικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν προελάσεις μαζικών σχηματισμών από τεθωρακισμένα σε αχανείς πεδιάδες ή επελαύνοντα σμήνη μαχητικών σε ανοιχτούς ουρανούς – και περιμένουν αντίστοιχες εικόνες σήμερα για να ανακηρύξουν την έναρξη μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης – ίσως να δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν την κλιμάκωση αντίστοιχων τέτοιων επιχειρήσεων στο πεδίο του κυβερνοπολέμου, την ίδια ακριβώς ημέρα που γίνεται γνωστή η έναρξη της αποκλιμάκωσης των στρατιωτικών προετοιμασιών. Βέβαια, όπως μας διαβεβαιώνουν όλα τα ακμαία πολεμικά δόγματα και πρωτόκολλα άμυνας-ασφάλειας όλων των μεγάλων και μικρών δυνάμεων, ο κυβερνοπόλεμος είναι εξίσου πόλεμος όπως οι εκτοξεύσεις υποστρατηγικών πυραύλων και οι μαζικοί βομβαρδισμοί ή οι ειδικές επιχειρήσεις. Αρκετές φορές, δε, οι συνέπειες τους είναι ακόμα πιο ολέθριες σε υποδομές, ανθρώπους και ζωές. Ας κρατήσουμε αυτή τη σκέψη για μία επόμενη κρίση, που είναι βέβαιο ότι έτσι κι αλλιώς θα παρουσιαστεί.
Όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν οι Ουκρανοί και οι Ουκρανές, που βιώνουν την πολεμική -και άνιση πάντα για τους/τις καταπιεσμένους/ες- αναμέτρηση μιας τυπικής ειρήνης στα μισά και παραπάνω εδάφη της Ουκρανίας (είτε αυτή η ειρήνη λέγεται Μινσκ 1 ή Μινσκ 2) από το 2014 έως σήμερα, θα μπορούσαν εξίσου εύκολα να το κάνουν οι Σύριοι και οι Σύριες, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δίπλα στις ελληνικές πόλεις μας, τα διαλυμένα Βαλκάνια που ακόμα τσακίζονται από τους εθνικισμούς και τις «ειρηνευτικές επεμβάσεις», οι πληθυσμοί από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι μαύροι και οι μαύρες στις ΗΠΑ, οι αποκλεισμένες/οι των γκέτο και τα μαύρα ή κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία, οι εξαθλιωμένοι πληθυσμοί στη Γάζα ή οι πολίτες δεύτερης κατηγορίας στο Ισραήλ, οι αφρικανοί/ές μετανάστριες ή τα θύματα ενός υπερδεκαετούς πολέμου στη Λιβύη. Τυχαία, τα συντριπτικά περισσότερα από τα παραδείγματα που αναφέρουμε αφορούν όλα και θέατρα επιχειρήσεων της ελληνικής πολεμικής μηχανής. Τα υπόλοιπα, των στρατηγικών συμμάχων της. Αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο θα επιστρέψουμε.
Η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία, μια κατάσταση που έχει τους ιστορικούς της κόμβους στον ουκρανικό εμφύλιο και τη ρώσικη επέμβαση του 2014-15 και -ακόμα πιο πίσω- στην πορτοκαλί επανάσταση του 2004 κι ένα απέραντο δίκτυο ΜΚΟ που στήθηκε για τη «διαχείριση» της κατάστασης, συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα ενός ιστορικού κύκλου ήττας, την οποία πρέπει να κατανοήσουμε για να προχωρήσουμε παρακάτω. Η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία μοιάζει με μια πιο «κανονική» εκδοχή της κατάστασης στη Συρία. Εκδοχή μιας αναμέτρησης, που δεν είναι εντελώς υβριδική σε ένα πεδίο μάχης «δι’ αντιπροσώπων» εκτεινόμενο σε ένα ολόκληρο failed state, αλλά επαναφέρει το συμβολισμό χαρακτηριστικών του ψυχρού πολέμου. Και στις δύο, όμως, περιπτώσεις βλέπουμε την ιστορική αντιστροφή μεταξύ επαναστατικών δυνατοτήτων και αντεπαναστατικής κατάστασης. Έναν αιώνα πριν, τα απελευθερωτικά σχέδια επιχείρησαν να επιβάλουν μια κοινωνικά δίκαιη ειρήνη σύμφωνα με την λενινιστική αρχή της «μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε εμφύλιο». Σήμερα, βλέπουμε τις εξεγέρσεις για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα, όταν δεν ενσωματώνονται σε καταρρέουσες και χιλιο-ανακυκλωμένες κυβερνητικές εναλλαγές, να μετατρέπουν τους εμφυλίους που ξεσπούν πάνω στην ήττα τους σε ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς ανταγωνισμούς, που εγγυώνται μια όλο και πιο αιματηρή pax capitalista.
Η συγκέντρωση δυνάμεων στην Ουκρανία και οι πολεμικές κραυγές, χέρι-χέρι με τις επαναλαμβανόμενες «διπλωματικές πρωτοβουλίες» και τα οικονομικά και πολιτικά μέτρα, είναι μια ακόμα ένοπλη πολεμική διαπραγμάτευση μεταξύ πολλαπλών καπιταλιστικών μπλοκ που επιχειρούν να διασφαλίσουν ζωτικό χώρο, εμπλέκοντας και χρησιμοποιώντας εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτήν. Δεν είναι απλώς η διεκδίκηση ή υπεράσπιση εδαφών, ακριβώς γιατί ο σημερινός «ζωτικός χώρος» είναι πολύ περισσότερο από εδάφη: είναι περιφέρειες ασφάλειας, μοντέλα καπιταλιστικής συσσώρευσης, πολιτισμικές προβολές, αγορές προς ανάπτυξη, γεωπολιτικές συμμαχίες και μπλοκ. Όπως ο πόλεμος είναι πλέον η διάσταση που επεμβαίνει για να διαφυλάξει «κάθε πεδίο κέρδους» έτσι και οι διαπραγματεύσεις του έχουν ταυτόχρονα το υπονοούμενο του στρατιωτικού ολέθρου και τη διαβεβαίωση ότι εργάζονται για «την ειρήνη».
Ο σημερινός ψυχρός πόλεμος, που όλοι διαβεβαιώνουν ότι «επιστρέφει» ή «κάποια στιγμή θα επιστρέψει», είναι πιο ολοκληρωτικός από ποτέ, εκτεινόμενος σε όλα τα επίπεδα της ζωής, και ταυτόχρονα είναι εύκολο να τον αρνηθούν κάθε στιγμή, με την έννοια ότι καμιά πολεμική επιχείρηση δεν εμφανίζεται ως τέτοια. Μόλις ένας μήνας έχει περάσει από τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, στο Καζακστάν για την καταστολή της εξέγερσης εκεί. Ελάχιστος χρόνος για να μπορούμε να ξεχάσουμε την ευκολία με την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι, που κραυγάζουν σήμερα για την απειλή στην Ουκρανία, δέχτηκαν το status quo της επέμβασης του Συμφώνου για την Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) στο Αλμάτι και στα «σημεία ενδιαφέροντος» της ενεργειακής παραγωγής του Καζακστάν, στα οποία οι αμερικάνικες BP και Chevron είναι οι κύριοι επενδυτές.
Είναι πραγματικότητα, προφανώς, η απόπειρα της «ΝΑΤΟϊκής περικύκλωσης» της Ρωσικής ομοσπονδίας. Η αναζήτηση των αιτιών, όμως, δεν μπορεί να βρίσκεται στις ηθικολογίες του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος περί «πολεμοχαρών γερακιών». Αφενός, αυτό δεν είναι ειδοποιό χαρακτηριστικό ενός μπλοκ· αποτελεί ταυτολογία για την λειτουργία της κυκλοφορίας του κεφαλαίου και της κρατικής κυριαρχίας, ανατολικού ή δυτικού τύπου (και πάντως σίγουρα σκληρά καπιταλιστικού). Αφετέρου, αυτή η απόπειρα υπερεπέκτασης της στρατηγικής ασφαλείας του ΝΑΤΟ (και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας) είναι η αγωνιώδης απόπειρα του αμερικανικού και -με παλινωδίες- ευρωπαϊκού κεφαλαίου να αντισταθμίσει τον ασφυκτικό ενεργειακό εναγκαλισμό και το αχανές στρατηγικό βάθος της Ρωσίας.
Από την άλλη, η ρωσική στρατηγική απάντηση βρίσκεται στην απαίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αποκατασταθεί το στρατηγικό γεωπολιτικό status της παλιάς ρωσικής αυτοκρατορίας και της σοβιετικής εποχής. Ένοπλη-και-μη επιδίωξη για το ρωσικό κράτος και κεφάλαιο είναι μια εφ όλης της ύλης επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών ζητημάτων με άξονα το τρίγωνο Καύκασος-Βαλκάνια-Αρκτικός. Επιχειρώντας να βαθύνει τις σχέσεις της με την Κίνα, να παίξει έναν διευρυμένο -και όχι μόνο στρατιωτικό- ρόλο στην ανάπτυξη του «νέου δρόμου του μεταξιού» (Belt and Road Initiative) και των εναλλακτικών διαδρομών του, να αναβαθμίσει το ρόλο της στο Σύμφωνο της Σαγκάης, να ενταχθεί σε ένα αναδυόμενο διεθνές σύστημα συναλλαγών και χρηματοοικονομικών παραγώγων, η Ρωσία απαιτεί να διευρύνει τη δική της αυτοτελή περιφέρεια. Η Μαύρη Θάλασσα, οι πεδιάδες της Ουκρανίας, τα Βαλκάνια και η Ανατολική Ευρώπη, όπως και η Βαλτική και η θάλασσα του Μπάρεντς, είναι ζωτικά σημεία αυτού του σχεδίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, εξάλλου, ότι για τις τρεις από τις τέσσερεις μεγάλες δυνάμεις που λαμβάνουν θέσεις μάχης γύρω από την ουκρανική κρίση (αν εξαιρέσουμε, δηλαδή, την ΕΕ), αυτή η αντιπαράθεση συνιστά κρίσιμη προετοιμασία και καταμέτρηση δυνατοτήτων για ένα πολύ ευρύτερο θέατρο σχεδόν βέβαιης αναμέτρησης: τον Ειρηνικό ωκεανό. Για όλους, δε, τους εμπλεκόμενους, υπάρχει ένα μελλοντικό τεράστιο πεδίο βίαιου ανταγωνισμού, στο οποίο επιχειρούν ήδη να λάβουν προνομιακές θέσεις: η Αφρική – και ειδικά η υποσαχάρια.
Αν έχει νόημα να κάνουμε μια φαινομενική, και μόνο, διάκριση μεταξύ επιτιθέμενων και αμυνόμενων μερών, σε μια διαδικασία που εσωτερικεύει τα πολεμικά δόγματα (με κοινά χαρακτηριστικά) όλου του πλανήτη στις καθημερινές πλευρές των σχέσεων της αστικής κοινωνίας και των λειτουργιών του κεφαλαίου, ως λειτουργιών ασφάλειας-και-ανάπτυξης και τα εξωτερικεύει σαν στιγμές απειλής ή προετοιμασίας διακρατικών πολέμων, αυτό χρειάζεται μόνο για μια διαπίστωση: για το δυτικό στρατόπεδο της αυτοκρατορίας του κεφαλαίου τελειώνει γρήγορα ο χρόνος (και τα φράγκα). Η προϊούσα παρακμή των δυνατοτήτων ενσωμάτωσης ευρύτερων μαζών, η αδυναμία αναδιαμόρφωσης και διευρυμένης πειθάρχησης των κοινωνικών υποκειμένων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες που γέννησε η επέκταση του κεφαλαίου σε όλο το φάσμα της ζωής αλλά και τις προϋποθέσεις που διαμόρφωσαν οι προηγούμενοι κύκλοι ανάπτυξής του, το βαθύ χάσμα που ανοίγεται ανάμεσα στα διαθέσιμα μέσα και τις υπεσχημένες δυνατότητες, ανάμεσα στα αποκλεισμένα και ενταγμένα τμήματα των δυτικών μητροπόλεων, η υποχώρηση της «πρωτοκοσμικής δύσης» από το ρόλο του κέντρου βάρους της συνολικής κίνησης του παγκόσμιου κεφαλαίου που οδεύει ξανά προς την ανατολή, και μάλιστα νοτιότερα, έπειτα από ένα διάλειμμα 300-400 περίπου χρόνων, το αναγκάζουν να στραφεί στα μέσα που κάθε κρατική μορφή μαθαίνει ήδη από την αρχή της: την ένοπλη βία σαν μοναδικό φορέα ασφάλειας και την ωμή πειθάρχηση σαν μοναδική μορφή ομαλότητας.
Οι πόλεμοι που εξαπολύει η πολυμερής αυτοκρατορία του κεφαλαίου σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη φέρει αδιακρίτως τη συσσωρευμένη εμπειρία που απέκτησε η δύση, σκορπίζοντας την καταστροφή στον υπόλοιπο κόσμο, στα χρόνια της ακμής της. Η Κίνα, όμως, εκτόξευσε τις ονειρώξεις των δυτικών κρατών (και τα γέμισε πόνο για την αδυναμία τους να υιοθετήσουν ένα τέτοιο μοντέλο με επιτυχία), με τη στρατιωτικοποίηση της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας συνοδευόμενη από την εντυπωσιακή ανάπτυξη υγειονομικών μέσων και πολιτικής προστασίας· ένα ολοκληρωτικό σχέδιο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια: drones, στρατιωτικά checkpoints, υψηλή τεχνολογία παρακολούθησης και ταυτοποίησης γενικευμένη παντού, δίπλα σε νοσοκομεία που χτίζονται σε χρόνους-ρεκόρ και δομές πολιτικής προστασίας για την βιωσιμότητα των logistics μιας τέτοιας επιχείρησης. Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια τέτοια κρατική απόκριση οι ΗΠΑ και η ΕΕ για τον «πόλεμο ενάντια στον αόρατο εχθρό» που κήρυξε όλος ο πλανήτης από το 2020 έως σήμερα; Μην παραξενεύεστε που παίρνουμε κυριολεκτικά τις δηλώσεις των κυβερνητικών επιτελείων σε όλο τον πλανήτη. Αν δεν ήταν κυριολεκτικά εχθρός και δεν μιλούσαμε πραγματικά για πόλεμο, τότε προς τι η ενεργοποίηση όλων των δογμάτων άμυνας-ασφάλειας, η διευρυμένη χρήση και εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων σε αμιγώς «υγειονομικές υποθέσεις», ο τρόμος που σπάρθηκε σε κάθε γωνιά βάσει ενός «δόγματος του σοκ», δίπλα στον υπαρκτό φόβο μιας άγνωστης κατάστασης; Και γιατί να μιλάμε για το «εντυπωσιακό υπόδειγμα της Κίνας» που σηματοδοτεί ένα «αστραφτερό μέλλον» για τις αστικές κοινωνίες, αν αυτό δεν είναι η αποφασιστική απόκριση μιας πολεμικής μηχανής σε μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Αν σκεφτεί κανείς δίπλα-δίπλα τα παραδείγματα της διαχείρισης καταστροφών στις περιπτώσεις του τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ και της Covid στην Κίνα, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί ποιο είναι ακριβώς το μέλλον.
Παρακολουθώντας, από την άλλη, τη μετατροπή των περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας σε πεδίο αναμέτρησης γεωπολιτικών δυνάμεων πάνω στα προσωρινά ηττημένα σώματα των λαών της Ουκρανίας, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ένας τέτοιος δρόμος για το αντιπολεμικό κίνημα μπορεί να ανοίξει ξανά τον κύκλο των επαναστατικών συγκρούσεων με τον πιο εξελιγμένο, αδυσώπητο και φαινομενικά τρομακτικό εχθρό: το στρατιωτικό σύμπλεγμα του ύστερου καπιταλισμού. Κι αν αυτό είναι ένα αδυσώπητο ερώτημα, μεταμφιεσμένο σε αδιέξοδο αυτή τη στιγμή, για τους λαούς της Ουκρανίας μέσα στην υστερία της κρατικής πολεμικής προετοιμασίας, είναι ένα εξίσου πραγματικό ερώτημα για όλους και όλες τις υπόλοιπες.
Δεν τίθεται καν, για εμάς, το ερώτημα αν το ελληνικό κράτος συμμετέχει -και με ποιον τρόπο ακριβώς- στις πολεμικές προετοιμασίες και τις ένοπλες διαπραγματεύσεις στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν είναι απλώς η βαθιά στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε επίπεδο βάσεων. Κι αν πιστεύει κανείς ή καμία ότι αυτή βαθιά συνεργασία συνίσταται σε μια απλή «παραχώρηση» κάποιων εδαφών (μιας κάποιας «εθνικής κυριαρχίας», δηλαδή) και στην ετοιμασία φρέντο εσπρέσσο σε αμερικάνους πεζοναύτες ή πιλότους, μάλλον βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα. Το ΚΕΝΑΠ, στη βάση της Σούδας, είναι το ανώτερο κέντρο εκπαίδευσης επιχειρήσεων ασύμμετρης αποτροπής, θαλάσσιου ελέγχου και επιχειρήσεων άρνησης ζωνών πρόσβασης, ειδικών λιμενικών επιχειρήσεων και μεταναστευτικών ελέγχων, σε όλο τον πλανήτη. Η βάση της Αλεξανδρούπολης εξελίσσεται σε κέντρο διαμεταφορών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, είτε νατοϊκών είτε ευρωπαϊκών δυνάμεων, μαζί με την τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία του NDC-GR, του παλιού «Γ’ Σώματος Στρατού», μοναδική τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι αν η αποστολή όπλων, αξιωματικών και πυραύλων στη Σαουδική Αραβία, για τον πόλεμο ενάντια στους αντάρτες της Υεμένης, αν η διεξαγωγή ολοκληρωμένων επιχειρήσεων υποστήριξης στο αμερικάνικο πολεμικό ναυτικό για τα πυραυλικά χτυπήματα στην Συρία και στο Ιράκ, αν η ανάληψη της προστασίας του εναέριου χώρου των 2/3 των Βαλκανίων στα πλαίσια το ΝΑΤΟ και της ΕΠΑΑ από την ελληνική πολεμική αεροπορία, η ετοιμασία για διεξαγωγή κανονικού πολέμου από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τον γαλλικό στρατό στο Μάλι και στη ζώνη του Σαχέλ, μαζί με αναρίθμητα ακόμα παραδείγματα, δεν αρκούν για να πείσουν για τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους στους διαρκώς διεξαγόμενους πολέμους, υπάρχει και ένας άλλος πόλεμος ο οποίος διεξάγεται κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια μας.
Το ελληνικό κράτος διεξάγει έναν κανονικότατο υβριδικό πόλεμο ενάντια στους μετανάστες και τις μετανάστριες, που βρέθηκαν στα διασταυρούμενα πυρά της αιματηρής και προσοδοφόρας συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για «διαχείριση του μεταναστευτικού». Είναι ο ίδιος πόλεμος κατά των μεταναστών που το ελληνικό κράτος διεξάγει στα σύνορα και στο εσωτερικό της επικράτειάς του με ασύλληπτη βαρβαρότητα εδώ και 6 τουλάχιστον χρόνια.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ελληνικό κράτος είναι σε πόλεμο εδώ και τουλάχιστον μια εικοσαετία, από τα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας ως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, σε περίπου 20 αποστολές εκτός συνόρων στον μισό σχεδόν πλανήτη. Σήμερα ετοιμάζεται να αναβαθμίσει την συμμετοχή του σε αυτή τη γενικευμένη στρατηγική της αντιεξέγερσης με όλο και μεγαλύτερο μέρος των ενόπλων του δυνάμεων, με όλο και πιο πραγματική εμπλοκή σε θερμά επεισόδια.
Δεν διαλέγουμε πλευρά στον διακρατικό ανταγωνισμό, δεν πολεμάμε για τα συμφέροντα καμίας δικής τους πατρίδας.
Διαλέξαμε πλευρά:
Την πλευρά των καταπιεσμένων και των αποκλεισμένων, τους προσωρινά ηττημένους στον ταξικό ανταγωνισμό, την κοινωνική πλειοψηφία που πληρώνει στο σώμα της κάθε πολεμική προετοιμασία και κάθε θερμό επεισόδιο.
Μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής του ελληνικού κράτους
Κοινοί αντιπολεμικοί-διεθνιστικοί αγώνες ντόπιων μεταναστ(ρι)ών
Κοινοί αντιπολεμικοί-διεθνιστικοί αγώνες μέσα κι έξω από το στρατό
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ
Συγκέντρωση//μικροφωνική
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/2 11.00 ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ & ΤΣΙΜΙΣΚΗ
antiwar διεθνιστική κίνηση
Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΕΜΟ
ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ
Με διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, δόθηκε το πράσινο φως για τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Πούτιν διατείνεται πως η πράξη πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποσκοπεί στην υποστήριξη της υπό ρωσικής κατοχής Κριμαίας και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από το φιλο-ναζιστικό καθεστώς της Ουκρανίας, που φλερτάρει κατόπιν δυτικών υποδείξεων με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Λίγα 24ωρα πριν, η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των άτυπων προτεκτοράτων της στο Ντονμπάς, οξύνοντας την ήδη υπάρχουσα ένταση με τον ευρωατλαντικό άξονα που στηρίζει το καθεστώς της Ουκρανίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ουκρανία διεξάγεται ήδη από το 2014 ένας εμφύλιος πόλεμος χαμηλής έντασης, όταν η τότε φιλορωσική κυβέρνηση του προέδρου Γιανούκοβιτς ανατράπηκε από μια «πορτοκαλί επανάσταση» που έφερε στην εξουσία ένα φιλοδυτικό καθεστώς, πρόθυμο να συνταχθεί στο πλευρό του ευρωατλαντικού άξονα. Το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του Euromaidan απέσπασε την Ουκρανία από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Ενδυνάμωσε, επίσης, την ουκρανική ακροδεξιά, που έλαβε θέσεις στο κοινοβούλιο και ανέπτυξε παραστρατιωτικές μονάδες που διέπραξαν θηριωδίες κατά ρωσόφωνων και μελών εργατικών συνδικάτων. Αυτό το καθεστώς αναγνωρίζουν και στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά τα κράτη που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ (την ίδια ώρα που εικόνες από σβάστικες σε δημόσια κτήρια διέρρεαν μέσω των social media), που τώρα αναζητούν διπλωματικές λύσεις για την επικράτηση των «δυτικών δημοκρατικών αξιών».
Η Ρωσία από την άλλη εξαρχής δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει τα ιμπεριαλιστικά της πατήματα στην Ουκρανία και ιδίως στην περιοχή της Κριμαίας, ανεξαρτήτως της θέλησης του λαού της Ουκρανίας. Μπορεί η εξέγερση του Euromaidan να κατέληξε στο φιλοναζιστικό καθεστώς που κατέληξε, αλλά δεν υπάρχει κάποιος που αυταπατάται ότι η μη αποδοχή του καθεστώτος αυτού προέκυψε από το “αντιφασιστικό” αίσθημα της Ρωσίας ή την “ανάγκη της να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες”. Εξάλλου, το απολυταρχικό καθεστώς του Πούτιν στη Ρωσία πριμοδοτεί τους ναζί και τους φασίστες στο εσωτερικό της χώρας φυλακίζοντας και σκοτώνοντας παράλληλα τους αντιφασίστες, ενώ οι πολυάριθμες επεμβάσεις του ρώσικου ιμπεριαλισμού σε περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ δε χρειάζονταν ανάλογες δικαιολογίες. Ένα ήθελε και ένα θέλει η Ρωσία: να επιβάλει τους δικούς της όρους στους εξελισσόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Δεν θα ανεχτεί τη στρατιωτική περικύκλωση που υφίσταται από το ΝΑΤΟ, την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων έξω από την πόρτα της, τη δυτική παρακίνηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τον επιχειρούμενο ενεργειακό αποκλεισμό της από την παροχή φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ και τη μείωση του ελέγχου της στην πρώην σοβιετική περιφέρεια. Στην αντιπέρα όχθη, οι ΗΠΑ και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με εξέχουσα δύναμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, πιέζουν κατά παράβαση διεθνών συμφώνων για την ανατολική εξάπλωση του ΝΑΤΟ, την άσκηση οικονομικής και ενεργειακής πίεσης στη Ρωσία προς όφελος του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τον έλεγχο του εμπορικού δρόμου της Αρκτικής, που ανοίγει με το λιώσιμο των πάγων λόγω της καταστροφικής επίδρασης του καπιταλισμού στο φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα. Τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ, προσπαθούν να εξάγουν την εσωτερική τους κρίση στο εξωτερικό, επιχειρώντας παράλληλα να προκαλέσουν ανακατατάξεις στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική ιεραρχία.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 200.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και προελαύνει διαρκώς επί ουκρανικού εδάφους. Ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας με βομβαρδισμούς. Επιτίθεται κυρίως από την Κριμαία, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο. Οι πρώτες απώλειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι γεγονός. Γίνεται ήδη λόγος και για απώλειες αμάχων. Η ουκρανική κυβέρνηση, που ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί μια σύμπλευση νεοφιλελεύθερων και νεοναζί, έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα. Στρατιωτικές και παραστρατιωτικές μονάδες εμποδίζουν αμάχους να εγκαταλείψουν το Κίεβο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως «ασπίδα» για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ακόμα είμαστε στην αρχή της φρίκης του πολέμου…
Η μόνη χαμένη από τον πόλεμο πρόκειται να είναι η παγκόσμια εργατική τάξη, ειδικά οι προλετάριοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Αυτούς προορίζουν για κρέας στα κανόνια τους τα κράτη και οι καπιταλιστές. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος διεξάγεται για τον διαμοιρασμό των σφαιρών επιρροής, των ενεργειακών δρόμων και την αναδιάταξη της γεωπολιτικής ισχύος. Κανένα συμφέρον δεν έχουμε να πολεμήσουμε για τα συμφέροντα των ισχυρών, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Επιπλέον, η έκρηξη του πολέμου αναμένεται να φέρει επιπλέον ανατιμήσεις και πληθωρισμό τόσο στην ενέργεια, όσο και σε βασικά προϊόντα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις τσέπες όσων ήδη αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο πόλεμος είναι μια λύση του κεφαλαίου, για να ξεπεραστούν οι δομικές κρίσεις υπερσυσσώρευσης από τις οποίες ταλανίζεται περιοδικά ο καπιταλισμός. Η καταστροφή σταθερού (μέσα παραγωγής) και μεταβλητού κεφαλαίου (εργατική δύναμη) ανοίγει τον δρόμο για την καπιταλιστική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη.
Το ελληνικό κράτος αποτελώντας προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και όντας στρατηγικά στοιχισμένο στις επιλογές και τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού θα βρεθεί στη δίνη των πολεμικών εξελίξεων. Η κοινωνική βάση οφείλει, όμως, να αποτρέψει την εμπλοκή του ελληνικού κράτους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να εμποδίσει τη χρησιμοποίηση των εγχώριων ΝΑΤΟϊκών βάσεων για πολεμικές επιχειρήσεις, την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτικών μονάδων σε μια τοπική ή διευρυμένη ένοπλη ιμπεριαλιστική σύρραξη.
Το ταξικό μας καθήκον υπαγορεύει την οργάνωση και την ενίσχυση του διεθνιστικού, αντιπολεμικού και αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος της εργατικής τάξης. Η λογική του επιθετικότερου ή του προοδευτικότερου ιμπεριαλισμού είναι μια λογική που οδηγεί στην ήττα της εργατικής τάξης. Δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή ιμπεριαλιστική οδός. Δεν μπορούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης να ταυτιστούν με αυτά των καπιταλιστών και των εκάστοτε ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το σαμποτάζ της πολεμικής μηχανής, η οργάνωση του ταξικού και διεθνιστικού αντιπολεμικού κινήματος και η ενδυνάμωση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων στην κατεύθυνση της παγκόσμιας κοινωνικής επανάστασης για την οικοδόμηση μιας ελευθεριακής κομμουνιστικής κοινωνίας είναι τα επιτακτικά και ιστορικά καθήκοντα των όπου γης καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μεσοβέζικες και επιζήμιες διευθετήσεις.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και η νεολαία δεν έχουμε κανέναν λόγο να συρθούμε στον πόλεμο για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Ας έχουμε επίγνωση της κοινωνικής μας θέσης και των ταξικών μας συμφερόντων. Αυτοί να είναι οι δείκτες της στάσης και της δράσης μας και όχι τα πολεμοκάπηλα, διαταξικά και εθνικιστικά κελεύσματα που προάγουν τα αφεντικά και τα προπαγανδιστικά μέσα που ελέγχουν. Δε θα πληρώσουμε την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος με το αίμα μας. Δε θα αλληλοσκοτωθούμε με τους φτωχοδιαβόλους των άλλων χωρών. Αντιθέτως, είναι χρέος μας να μπλοκάρουμε την πολεμική μηχανή και να ανασυγκροτήσουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, έχοντας ως γνώμονα την προώθηση των ταξικών συμφερόντων και των υλικών αναγκών της κοινωνικής βάσης. Να οργανωθούμε στους κοινωνικούς και ταξικούς σχηματισμούς της εργατικής τάξης, οργανώνοντας με μαζικούς και μαχητικούς όρους την αντεπίθεση της τάξης μας. Αυτό το σύστημα γεννά τους πολέμους και ευθύνεται για τη φτώχεια, την αδικία, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Καιρός, λοιπόν, να το αμφισβητήσουμε οργανωμένα και δυναμικά, οργανώνοντας την ανατροπή του σε διεθνή κλίμακα.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/2, 11:00, ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ & ΤΣΙΜΙΣΚΗ
Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
ΑΘΗΝΑ
Κάλεσμα σε μικροφωνική το Σάββατο 26/2 στις 18.00 στην Πλατεία Κυψέλης. Πόλεμος στον πόλεμο κρατών και αφεντικών στην Ουκρανία.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/2 το Ρώσικο κράτος ξεκίνησε επίθεση ευρείας κλίμακας στα ουκρανικά εδάφη. Ένας αιματηρός πόλεμος έχει ξεκινήσει με εκατοντάδες νεκρούς ήδη από τις πρώτες ώρες. Κάλουμε σε μικροφωνική-συγκέντρωση το Σάββατο 26/2 στις 18.00 στην Πλατεία Κυψέλης .Πόλεμος στον πόλεμο κρατών και αφεντικών στην Ουκρανία.Αλληλεγγύη σε όσες/ους καταπιεσμένες/ους πληρώνουν το τίμημα του πολέμου και αγωνίζονται εναντίον του.
Μικροφωνική-συγκέντρωση το Σάββατο 26/2 στις 18.00 στην Πλατεία Κυψέλης
Ούτε στην Ουκρανία ούτε και πουθενά δεν πολεμάμε για τα αφεντικά
Τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/2 το Ρώσικο κράτος ξεκίνησε επίθεση ευρείας κλίμακας στα ουκρανικά εδάφη. Ένας αιματηρός πόλεμος έχει ξεκινήσει με εκατοντάδες νεκρούς ήδη από τις πρώτες ώρες.
Ο πόλεμος αυτός προετοιμάζονταν το τελευταίο διάστημα αφού με επίκεντρο την Ουκρανία εξελισσόταν μια πολεμική προετοιμασία τεράστιων κρατικών σχηματισμών. Η.Π.Α και Ρωσία με τους συμμάχους τους συγκέντρωναν τις προηγούμενες βδομάδες μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην Ουκρανία και την Ευρώπη συνολικότερα και βομβάρδιζαν τον δημόσιο λόγο με ένα κλίμα πολεμικών σεναρίων και εθνικισμού.
Όπως σε κάθε διακρατικό ανταγωνισμό κάθε πλευρά επιχειρεί να φανεί ως η αμυνόμενη και ως αυτή που είναι πιο δίκαια από την άλλη.
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ με πρωταγωνιστές τις Η.Π.Α αυτοπαρουσιάζονται ως «οι υπερασπιστές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε αντίθεση με τον «αυταρχισμό της Ρωσίας ». Κλασσική ρητορική που χρησιμοποιήθηκε σε πολλούς πολέμους με πιο πρόσφατη τον κύκλο επεμβάσεων στην μέση ανατολή που οδήγησαν σε εκατομμύρια νεκρούς.
Από την άλλη, το ρώσικο κράτος ξαναζεσταίνει και αυτό την (από εποχής ΕΣΣΔ) ρητορική που το θέλει σε άμυνα απέναντι στην επεκτατική δύση, επιχειρώντας να ψαρέψει συμμάχους κι υποστήριξη .
Κάθε πλευρά με αφορμή το Ουκρανικό ζήτημα επιχειρεί να βγει κερδισμένη σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο στην κούρσα για την παγκόσμια κυριαρχία.
Οι Η.Π.Α με την άνοδο των δημοκρατικών και του Μπάϊντεν θεωρούν πως έχουν περιορίσει τον κίνδυνο εξεγέρσεων στο εσωτερικό της χώρας, όπως αυτόν του 2019 και πως μπορούν να παρουσιάζουν πιο πειστικά μια εικόνα «χώρας που έχει αφήσει πίσω της τον διχαστικό Τραμπ».Άλλωστε η πολεμική προετοιμασία επιχειρεί μέσω οικονομικών συμφερόντων, ισχυροποίησης της θέσης και κυριαρχίας, προώθησης του πατριωτισμού, εθνικισμού να δημιουργήσει τις συνθήκες κοινωνικής ειρήνης και την παύση κάθε αντίστασης και αντίδρασης. Την ίδια ώρα που οι κρατικές δολοφονίες και η ταξική και κοινωνική καταπίεση των από τα κάτω συνεχίζονται αμείωτες.
Το Ρώσικο κράτος νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση λόγω της αναβάθμισης των οπλικών του συστημάτων, την πολιτική κρίση που κυριάρχησε στις Η.Π.Α τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στους ισχυρούς κλονισμούς της ενότητας του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, χτίζει ισχυρότατες συμμαχίες με το Κινεζικό κράτος και το Ιράν .Τέλος, ποντάρει σε ένα ισχυρό φιλορωσικό αίσθημα που κυριαρχεί σε αρκετές χώρες της δύσης. Ένα αίσθημα που χτίστηκε στην εποχή που το εξουσιαστικό καπιταλιστικό καθεστώς της ΕΣΣΔ παρουσιάζονταν από μεγάλα κομμάτια της αριστεράς ως μια κομμουνιστική ουτοπία και συνεχίστηκε στην εποχή Πούτιν με την λογική «πως όποιος πολέμα των ιμπεριαλισμό των Η.Π.Α είναι το λιγότερο κακό και πρέπει να τον στηρίξουμε» . Τέλος, το ρωσικό κράτος και κεφάλαιο γνωρίζουν πολύ καλά την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από αυτούς,γεγονός που επηρεάζει ήδη πλατιά κομμάτια των από τα κάτω, πόσο μάλλον σε ένα ενδεχόμενο πολέμου.
Πάρα τις ενστάσεις χωρών που έχουν οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία (Γερμάνια ,Γαλλία) οι διακρατικοί μηχανισμοί και συμφωνίες ενεργοποιούν διάφορες χώρες στην κατεύθυνση της πολεμικής προετοιμασίας. Έτσι, το ελληνικό κράτος και αυτό με τις στρατιωτικές βάσεις της συμμαχίας που φέρει, αλλά και τις διακρατικές συμφωνίες με Γαλλία, Η.Π.Α. δεν θα μείνει αμέτοχο στην επιφαινόμενη συμπλοκή.
Η διακρατική διαμάχη γύρω από την Ουκρανία και το πολεμικό κλίμα που στήνεται εξυπηρετούν έναν ακόμα σημαντικό σκοπό. Τον αποπροσανατολισμό των εκμεταλλευόμενων ,την προετοιμασία του αλληλοσκοτωμού ώστε, να εξασφαλιστεί ότι δεν θα απαντήσουν στον πόλεμο κράτους και αφεντικών που δέχονται. Γεγονός ακόμα πιο χρήσιμο στην σημερινή συγκύρια, όπου με αφορμή την οικονομική και πολιτική κρίση που ενισχύεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εξεγέρσεις που ξεσπάν τα τελευταία χρόνια είναι αλλεπάλληλες. Εύκολα εντοπίζει καμία/νείς ότι ανά κάποιους μήνες τα ΜΜΕ διαχέουν στον δημόσιο λόγο την απειλή πολέμου είτε αυτός είναι Ελλάδα-Τουρκία, κάποια επίθεση στην δύση από την Βόρειο Κορέα, την κατάσταση στην Συρία, οι τζιχαντιστές κοκ.
Η διαρκής πολεμική απειλή και ο πόλεμος ικανοποιεί ένα τεράστιο κομμάτι της πολεμικής βιομηχανίας. Το οποίο συνεχώς αναβαθμίζει τεχνολογικά τα οπλικά συστήματα επίθεσης και άμυνας. Επίσης, ενισχύεται και νομιμοποιείται η παρακολούθηση των <<πολιτών>>, οι βάσεις δεδομένων κτλ. Έτσι λοιπόν το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στην παραγωγή όπλων και συστημάτων παρακολούθησης κερδοφορεί πάνω στην ζήτηση από την μία και επιδιώκει την χρήση των προϊόντων τους ώστε να συνεχίζεται ο κύκλος της παραγωγής-κατανάλωσης-υπερσυσσώρευσης. Επίσης, οι κατασκευαστικές εταιρείες με τη σειρά τους επωφελούνται οικονομικά από την ανοικοδόμηση μιας <<πληγείσας περιοχής>>.
Τώρα που η αλληλοσφαγή των διακρατικών στρατοπέδων να άρχισε , δεν ξεχνάμε πως ο πόλεμος είναι “η προέκταση της πολιτικής με άλλα μέσα”. Η ένοπλη σύγκρουση είναι η κατάληξη διαφόρων άλλων συγκρούσεων που έχουν ήδη προηγηθεί (οικονομικών, πολιτικών, εθνικιστικής προπαγάνδας). Γι’ αυτό μπροστά στον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία (αλλά και κάθε διακρατικού πολέμου) δεν υπάρχει κάποια πλευρά που είναι δίκαιη, αμυνόμενη, θύμα και πρέπει να την υπερασπιστούμε. Δεν υπάρχει τίποτα που να ενώνει τους εκμεταλλευτές και καταπιεστές οποιαδήποτε και αν είναι η εθνότητά τους, με τους/ις εκμεταλλευόμενους/ες και καταπιεζόμενους/ες ώστε να πολεμήσουν μαζί τους. Μας χωρίζουν όμως τα πάντα , η ταξική θέση, η δυνατότητα επιβίωσης, το ότι για μας θα είναι μόνο θετική και ελπιδοφόρα η προοπτική της καταστροφής του υπάρχοντος και η οικοδόμηση μιας άλλης ζωής
Για αυτό αγωνιζόμαστε και σε περίοδο “ειρήνης” και στην περίπτωση πολέμου ενάντια σε κάθε κράτος, απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης, χωρίς καμία υποταγή στην εθνική ενότητα. Προχωράμε σε αρνήσεις στράτευσης, συγκρουόμαστε με τον στρατό και την πολεμική βιομηχανία. Σαμποτάρουμε την προετοιμασία του πολέμου και τον εθνικό πόλεμο. Αρνούμαστε να αλληλοσκοτωθούμε για τα συμφέροντα των αφεντικών και την δόξα της πατρίδας. Συνεχίζουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, ενάντια στον μιλιταρισμό, τη λεηλασία της φύσης, την πατριαρχία μέχρι την ολική απελευθέρωση
Γιατί ο δικός μας στόχος, είναι ο αγώνας για την κοινωνική και ταξική επανάσταση και για αυτόν αξίζει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Για να ανοίξει ο δρόμος για την αναρχία. Μια κοινωνία ελευθέριας, ισότητας, να απλώνεται σε όλον τον πλανήτη.
Αλληλεγγύη σε όσες/ους καταπιεσμένες/ους πληρώνουν το τίμημα του πολέμου και αγωνίζονται εναντίον του.
Κάτω τα κράτη και οι στρατοί αγώνας για επανάσταση σε ολάκερη την Γη
Αναρχική συλλογικότητα Acte