153Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι 27 της ΕΕ κατέληξαν σε… συμφωνία, με παρεκκλίσεις, εξαιρέσεις και διαφορετικούς συντελεστές μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Ο ουκρανός πρόεδρος κατηγορεί την Ρωσία ότι προωθεί μια «τρομοκρατία τιμών» ενάντια στην Ευρώπη. Η ρωσική οικονομία τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα και παρά τις κυρώσεις. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να αποτελεί ένα μηχανισμό επιβολής των συμφερόντων των ΗΠΑ σε όλη τη Δύση, αναφέρει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.
Με παρεκκλίσεις, εξαιρέσεις και διαφορετικούς συντελεστές μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου σχετικά με την αρχική πρόταση των Βρυξελών για μείωση 15%, κατέληξαν σε… συμφωνία οι 27 της ΕΕ. Το σχέδιο της Κομισιόν αποκρούστηκε από τα μισά κράτη μέλη, με πρώτες του ευρωπαϊκού νότου και κόντρα στην Γερμανία, η οποία δεν είχε δείξει ανάλογη αλληλεγγύη στην κρίση χρέους κάποιων χωρών, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία. «Είναι μια αδικαιολόγητη, περιττή, ανεφάρμοστη και επιζήμια πρόταση που αγνοεί εντελώς τα εθνικά συμφέροντα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.
Ο ουκρανός πρόεδρος κατηγορεί την Ρωσία ότι προωθεί μια «τρομοκρατία τιμών» ενάντια στην Ευρώπη και ζήτησε περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η τρομοκρατία πρέπει να απαντηθεί – επιβάλετε κυρώσεις, είπε σε νυχτερινό βιντεο-μήνυμά του.
Όμως, παρά τις κυρώσεις η ρωσική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά την καταιγίδα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση καλύτερα από το αναμενόμενο, καθώς επωφελείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Στην τελευταία Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική το ΔΝΤ αναβάθμισε αξιοσημείωτα την εκτίμησή του για το ΑΕΠ της Ρωσίας φέτος κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, αν και αναμένεται ύφεση κατά 6%.
Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στοχεύει στη δημιουργία άμεσων στρατιωτικών απειλών κατά της Ρωσίας και η διακήρυξη της Μαδρίτης έδειξε ξανά ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να αποτελεί ένα μηχανισμό επιβολής των συμφερόντων των ΗΠΑ σε όλη τη Δύση. Κάτι που δεν συνεισφέρει στη διεθνή σταθερότητα και ενίσχυση της ασφάλειας των κρατών μελών του, αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση.
Τα ρωσικά χτυπήματα στη νότια ουκρανική επικράτεια συνεχίζονται, τόσο στην περιοχή της Χερσώνα (Μικολάϊβ), όσο του Ντονέτσκ (Μπαχμούτ, Σιβέρσκ). Η διοίκηση του ουκρανικού στρατού για τον Νότο ανέφερε «μαζικές πυραυλικές επιθέσεις στη νότια Ουκρανία με τη χρήση αεροσκαφών από τη Μαύρη Θάλασσα». «Στην Οδησσό, κτίρια κατοικιών σε παραθαλάσσιους οικισμούς χτυπήθηκαν χωρίς θύματα». «Πύραυλοι στόχευσαν και τα περίχωρα της πόλης και έγιναν προσπάθειες να καταστραφούν λιμενικές υποδομές». Ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι: οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέστρεψαν οκτώ αποθήκες πυραύλων στο Μικολάϊβ.
Μόνο ένα μέρος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εμπλέκεται στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος επισήμανε ότι ο αριθμός τους επαρκεί για την εκτέλεση όλων των αποστολών.
Οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας καταστρέφονται από την πολιτική της Αθήνας, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ στο τηλεοπτικό κανάλι Russia24. «Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν καταστραφεί εντελώς, δεν υπάρχουν πια, δεν υπάρχουν συνεργασία, επαφές, με μια λέξη, εξελίξεις, όλη η πλούσια σειρά διμερών σχέσεων που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλές δεκαετίες, κυριολεκτικά έχει ακυρωθεί σε λίγες μέρες», είπε χαρακτηριστικά.