Μεταπολιτευση: ένα βολικό ”τερας”, βιβλιοπαρουσίαση στο πολιτιστικό στέκι Μπάρκο, Τετάρτη 23/10 στις 19:30

Οι εκδόσεις Τόπος παρουσιάζουν στην Θεσσαλονίκη το νέο βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου με τον τίτλο: «Μεταπολίτευση: Ένα βολικό ‘τέρας’», την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 19:00, στο Πολιτιστικό Στέκι Μπάρκο (Γκαρμπολά 7, Ρωμ. Αγορά).

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι:

– Χρήστος Λάσκος, Οικονομολόγος

– Απόστολος Λυκεσάς, Δημοσιογράφος

– και ο συγγραφέας του βιβλίου, Διονύσης Ελευθεράτος.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δικηγόρος Δημήτρης Πλιακογιάννης.

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί της μεταπολίτευσης και της χρονικής της διάρκειας. Το πως επιλέγεται να οριστεί σχετίζεται με τον καθορισμό του «φορτίου» της, τι έφερε πολιτικά- οικονομικά- κοινωνικά και πως επέδρασε στην πορεία της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια, ιδίως σε συσχέτιση με την κατάληξη στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και χρεοκοπίας.

Η κυρίαρχη, συστημική αφήγηση επιμένει στο στοιχείο μιας συνεχούς, αλυσιδωτής πορείας που οδηγεί από τη μεταπολίτευση στη χρεοκοπία. Η Ελλάδα στρατηγικά τοποθετείται «με τη σωστή πλευρά της ιστορίας» («ανήκομεν στη Δύση», παραμονή στο ΝΑΤΟ, ένταξη σε Ε.Ο.Κ./Ε.Ε. και Ο.Ν.Ε), αλλά κουβαλάει μια σειρά από «βαρίδια», στα οποία βολικά αθροίζονται μαζί τα κεκτημένα και οι παραχωρήσεις της πρώτης περιόδου της μεταπολίτευσης. Προϊόντα του κοινωνικού ριζοσπαστισμού και των λαϊκών αγώνων (δικαιώματα εργασιακά/ συνδικαλιστικά, δημοκρατικές ελευθερίες, κράτος πρόνοιας- δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας κλπ) παρουσιάζονται ενιαία με τα φαινόμενα διαφθοράς, πελατειακού κράτους, τα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα. Στην κυρίαρχη αφήγηση όλα αυτά μαζί συνθέτουν την πορεία μιας χώρας που ενώ έχει επιλέξει να ανήκει στη Δύση/ Ε.Ε. διαρκώς τρέχει πίσω από αυτό το στόχο καθώς κυριαρχείται από την «ηγεμονία της αριστεράς ή του λαϊκισμού», που ζει πάνω από τις ανάγκες της. Αυτό θέτει ως μόνιμο στόχο τους εκσυγχρονισμούς/ μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της προσαρμογής στα νεοφιλελεύθερα πρότυπα.

Στον αντίποδα, η πραγματικότητα είναι ότι πορεία μέχρι σήμερα είναι προϊόν της ασυνέχειας της μεταπολίτευσης, της χαμένης ευκαιρίας για την πλευρά του λαϊκού παράγοντα και κινήματος κατά την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο κατά την οποία ήταν ακόμη ρευστό και αβέβαιο το ποια ακριβώς θα είναι τα πλαίσια της νέας κατάστασης, ο πολιτικός και κοινωνικός συσχετισμός, η θέση και η κατεύθυνση της χώρας (1974- 1981).

Είναι προϊόν της ήττας του ριζοσπαστισμού μέσω της ενσωμάτωσης, της κυριαρχίας των αστικών ιδεών και των στρατηγικών κατευθύνσεων της αστικής τάξης.

Για τον Συγγραφέα:

Ο Διονύσης Ελευθεράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες στην Πάντειο. «Μυήθηκε» στην επαγγελµατική δηµοσιογραφία το 1986, όταν ασχολήθηκε µε το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ της εφηµερίδας Πρώτη. Από τότε εργάστηκε σε αρκετές εφηµερίδες, κυρίως ως αρθρογράφος και σχολιογράφος επί πολιτικών, κοινωνικών αλλά και αθλητικών θεµάτων. Συνεργάστηκε επίσης µε τα περιοδικά «Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και «Review» του Ελεύθερου Τύπου, καθώς και µε τους ραδιοφωνικούς σταθµούς «∆ίαυλος 10», «Ωχ FM», «Flash 9,61» και «Sport FM 94,6». Σήµερα εργάζεται ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο «Κόκκινο 105,5».

Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορούν τα βιβλία του: Εξουσία, τι μπάλα παίζεις; (2010), Λαμόγια στο χακί (2015), Μια λοξή ματιά στην ιστορία: 200 χρόνια νεοελληνικού κλαυσίγελου (Τόπος 2020) και Μεταπολίτευση: Ένα βολικό «τέρας» (Τόπος 2024).

Συμμετέχει στο συλλογικό έργο Έξοδος Αδιέξοδος (Τόπος 2018).

Στον αντίποδα, η πραγματικότητα είναι ότι πορεία μέχρι σήμερα είναι προϊόν της ασυνέχειας της μεταπολίτευσης, της χαμένης ευκαιρίας για την πλευρά του λαϊκού παράγοντα και κινήματος κατά την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο κατά την οποία ήταν ακόμη ρευστό και αβέβαιο το ποια ακριβώς θα είναι τα πλαίσια της νέας κατάστασης, ο πολιτικός και κοινωνικός συσχετισμός, η θέση και η κατεύθυνση της χώρας (1974- 1981). Είναι προϊόν της ήττας του ριζοσπαστισμού μέσω της ενσωμάτωσης, της κυριαρχίας των αστικών ιδεών και των στρατηγικών κατευθύνσεων της αστικής τάξης.

fb event

Μοιραστείτε το άρθρο