Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Βιβλιοπωλείο Πολιτεία

Σε όλους τους εργασιακούς χώρους υπάρχουν δυο όχθες: η όχθη των εργοδοτών και η όχθη των εργαζομένων. Οι εργοδότες, εταιρείες και αφεντικά, έχουν τα δικά τους συμφέροντα που είναι από την φύση τους αντίθετα με τα δικά μας, των εργαζομένων. Ακόμα και όταν δεν εκφράζεται (ή όταν γίνεται με ήπιους τρόπους) αυτή η κομβική αντίθεση είναι πάντα παρούσα σε όλες τις σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου και τις εξουσιάζει. Σε αυτή την διελκυστίνδα, που ξεκίνησε από τις αρχές της ιστορίας και συνεχίζεται ως το τώρα, η μία βασική και απαραίτητη συνθήκη για να έρθει το σκοινί προς την δική μας όχθη είναι να είμαστε ενωμένοι και να τραβάμε όλοι μαζί.

Ένα χρόνο και κάτι μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης που εκκίνησε το Σωματείο Εργαζομένων στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία, επετεύχθη συμφωνία με την Διοίκηση του Βιβλιοπωλείου και υπογράφηκε Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διάρκειας 2 ετών. Μια συμφωνία που χρειάστηκε χρόνο για να έρθει και προσπάθησε να προσεγγίσει πληθώρα θεμάτων πέρα από αυτό της αύξησης των απολαβών μας, από αυτά που αντιμετωπίζουμε όλοι καθημερινά. Η πολύμηνη διαδικασία της διαπραγμάτευσης έδειξε ότι τα σωματεία πρέπει να επιμένουν, να μην υποχωρούν μπροστά στην αρνητική στάση της άλλης πλευράς που θα συναντήσουν-αυτά τα πρώτα συνήθη «όχι» των εργοδοτών, να θέτουν τα ερωτήματα στο σώμα, να αποφασίζουν μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και να προχωράνε δυναμικά κόντρα στα χιλιάδες εμπόδια. Κόντρα στην λογική των μπόνους και των ατομικών διευθετήσεων επιμείναμε στην ανάγκη υπογραφής μίας ΣΣΕ που μας αφορά όλους διασφαλίζοντας αυξήσεις στους μισθούς μας αλλά και καλύτερους όρους εργασίας, με οριζόντιο τρόπο και συλλογικά.

Η υπογραφή της ΕΣΣΕ είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα όχι μόνο για εμάς σαν εργαζόμενους στην συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά συνολικά και για τον κλάδο μας. Παρά τις αναγκαίες υποχωρήσεις από τον αρχικό μας σχεδιασμό ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία, τα οφέλη για εμάς τους εργαζόμενους είναι σημαντικά.

Έτσι μένει σε εκκρεμότητα η πάλη για τη 12ετία 2012-2024 που έχει μπει στον “πάγο” και δεν αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία βάζοντας φρένο σε οποιαδήποτε ουσιαστική ωρίμανση μισθών. Στην θέση τους  θεσπίστηκε με την ΕΣΣΕ το επίδομα πολυετίας αντισταθμίζοντας μερικώς αυτή την απώλεια και προσφέροντας μία έμμεση αναγνώριση στον κόπο όλων όσων εργάστηκαν τα χρόνια αυτά.

Το απορυθμισμένο (ή “πλήρως απελευθερωμένο” όπως θέλουν να το παρουσιάσουν) πλαίσιο εργασίας δεν αναγνωρίζει αργίες και Κυριακές, το όριο ωρών υπερεργασίας αυξήθηκε με τον νόμο Χατζηδάκη ενώ ο νόμος Γεωργιάδη βάλει κατά του 8ώρου. Στην πάλη ενάντια σε αυτό το εργασιακό τοπίο ήταν και η πρότασή μας για γραπτή αποτύπωση της προστασίας της Κυριακάτικης Αργίας, κάτι που δεν συμπεριλήφθηκε στη σύμβαση, ωστόσο υπήρξε επανεπιβεβαίωση ότι εξακολουθεί να ισχύει το ήδη υπάρχον καθεστώς για άνοιγμα του βιβλιοπωλείου μόνο δύο Κυριακές του χρόνου. Η θεσμοθέτηση ωστόσο της αργίας του Αγίου Πνεύματος στη ΕΣΣΕ, όπως είχε οριστεί και στην τελευταία σύμβαση του κλάδου, είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα ώστε να ξανακερδίσουμε λίγο από τον κλεμμένο εργασιακό μας χρόνο.

Μεγάλη μάχη δώσαμε για την προσπάθεια ορισμού μιας μορφής άδειας έμμηνου ρύσης.  Ένα πρόβλημα θεσμικό που αφορά περίπου το 50% των εργαζομένων και που έχει ως αποτέλεσμα και αρκετά χαμένα ένσημα και ημερομίσθια αλλά και ταλαιπωρία για τις εργαζόμενες στους χώρους της εργασίας. Στην ΕΣΣΕ έγινε μία πρώτη προσπάθεια να αναγνωριστεί η δυσμηνόρροια και άλλες επιπλοκές της έμμηνου ρύσης σαν επαρκείς λόγοι χορήγησης αδείας εμμήνου ρύσεως. Εν τέλει μετά από διαρκείς και «ζωντανές» συζητήσεις κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης υπήρξε η συμβιβαστική πρόταση για θεσμοθέτηση της άδειας αυτής ως άδειας ασθενείας, κάτι που είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα, ωστόσο δεν επαρκεί. Η λύση για ένα τέτοιο πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί βέβαια μόνο από ένα επιχειρησιακό Σωματείο που στέκεται αλληλέγγυα στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν το οποιοδήποτε πρόβλημα, ούτε από την καλή διάθεση του εκάστοτε εργοδότη τους. Είναι απαραίτητη η ρύθμιση σε θεσμικό επίπεδο της άδειας έμμηνου ρύσεως, για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την σημασία που έχει η οργάνωση των εργαζομένων στην προσπάθεια αντιστροφής των συσχετισμών, προάσπισης των δικαιωμάτων μας και εξασφάλισης καλύτερων συνθηκών εργασίας. Εξάλλου δεν είναι αυτά τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, ούτε είναι και η ΕΣΣΕ η οριστική τους λύση. Πέρα από τις  διαφορετικές επιθυμίες, σκέψεις, αξίες και συνήθειες που έχει ο κάθε ένας από εμάς, υπάρχει κάτι που μας ενώνει: η εργασιακή μας καθημερινότητα και οι δυσκολίες που μας φέρνει. Τα κοινά προβλήματα απαιτούν συλλογικές λύσεις.

Τώρα είναι η ώρα για την επαναφορά της κλαδικής συλλογικής σύμβασης στο χώρο του βιβλίου.  Μακριά από ατομικές λύσεις που βασίζονται σε ξένα και διασπαστικά προς την εργατική τάξη ιδεολογήματα και διαδικασίες, όπως η αξιολόγηση των εργοδοτών και ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε «καλούς» και «κακούς». Η ακρίβεια εξάλλου μας χτυπάει όλους και όλες το ίδιο, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις και δεν περιμένει την αξιολόγησή μας από τα αφεντικά. Ο επόμενος δικός μας στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ταυτόχρονη αναγνώριση της προϋπηρεσίας για όλους/ες.

Η ύπαρξη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο βιβλιοπωλείο είναι μία πρώτη νίκη. Δείχνει ότι ενωμένοι μπορούμε να βάλουμε όρους και να έχουμε το δικό μας λόγο στις αμοιβές μας και στην εργασιακή μας καθημερινότητα. Έτσι ενωμένοι μπορούμε ως εργαζόμενοι συνολικά να βάζουμε αναχώματα ενάντια στους καθηλωμένους μισθούς, στην ακρίβεια, στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών, στα υψηλά ενοίκια. Η κίνηση η δική μας είναι αυτή που βάζει ένα στοπ στα σχέδια κράτους, κυβέρνησης και εργοδοτών. Στους εργαζόμενους τίποτα δεν χαρίζεται από κανέναν εργοδότη. Όσα κερδίζουμε είναι μετά από επίμονο και επίπονο αγώνα.

Η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 20/11  είναι ένα σταθμός σε αυτή την μάχη, για επαναφορά των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και αυξήσεις στους μισθούς.

Συναδέλφισσα/ε, έλα στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου να συζητήσουμε, να αποτιμήσουμε την πρωτοβουλία που πήραμε για ΕΣΣΕ στο χώρο μας και να συντονίσουμε τη δράση μας ως εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα.

Συναδέλφισσα/ε έλα στην εκλογική διαδικασία του Σωματείου. Για ένα ακόμη πιο ισχυρό σωματείο έτοιμο να παλέψει στην επόμενη διαπραγμάτευση καλύτερους όρους, για να είναι ενωμένο και δυνατό και να βάλει πλάτη στις δυσκολίες της εργασιακής καθημερινότητας.

Όλοι/ες στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση 1/12/24, 11.00 π.μ. Λόντου 6,  2ος όροφος

Όλοι/ες στην εκλογική διαδικασία του Σωματείου 9/12 και 10/12, Λόντου 6 , 2ος όροφος

Σωματείο Εργαζομένων Βιβλιοπωλείου Πολιτεία

Μοιραστείτε το άρθρο