Μικροφωνική Συγκέντρωση Γρασίδια Φιλοσοφικής 14.00
Είμαστε φοιτητές, φοιτήτριες και φοιτητά σχολών της Θεσσαλονίκης και είμαστε ενάντια στη λειτουργία των δυτικών πανεπιστημίων όσο υπάρχουν για να βομβαρδίζονται αυτά της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, όσο αποτελούν πολύπλευρο σύμμαχο της σιωνιστικής αποικιοκρατικής οντότητας Ισραήλ.
Αντιλαμβανόμενοι/ες/α τη σιωπή ως συνενοχή, αναγνωρίζουμε το καθήκον μας να μην σταματήσουμε να μιλάμε και να δρούμε κατά του γενοκτονικού πόλεμου που διεξάγει το κράτος – δολοφόνος ισραήλ με τα σκήπτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της δύσης.
Mέχρι και σήμερα, η σιωνιστική τρομοκράτια επικαλείται για τις σφαγές, τους εποικισμούς και τον γενοκτονικό πόλεμο το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα βάζοντας τον εαυτό της σε θέση θύματος και βαφτίζοντας ως «τρομοκράτη και αντισημίτη» κάθε εχθρό της. Η 7 Οκτώβρη δεν ήταν μια «τρομοκρατική» επίθεση που έγινε ξαφνικά, όπως γράφουν και λένε τα διάφορα παπαγαλάκια της σιωνιστικής πρεσβείας (και) στη χώρα μας. Αντίθετα, είναι η μεγαλύτερη αντεπίθεση (μέχρι την επόμενη) ενός λαού, που παρά τις κακουχίες, τα βάσανα και τα εγκλήματα που γίνονται καθημερινά εις βάρος του εδώ και 76 χρόνια, δεν σταμάτησε στιγμή να αγωνίζεται με όλα τα μέσα για τη λευτεριά του.
Ένας από τους σημαντικότερους τομείς συνεργασίας του ελληνικού κράτους με το σιωνιστικό καθεστώς, αποτελεί η συνεργασία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που συμβάλλει στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη του, αλλά και την «κανονικοποίηση» του, ξεπλένοντας και συμμετέχοντας με την συνεργασία αυτή, σε αμέτρητα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν διασυνδέσεις με το σιωνιστικό καθεστώς:Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπέγραψε στην κατεχόμενη Jaffa (Tel Aviv) μνημόνιο συνεργασίας με το Open University of Israel, ενώ συμμετέχει και στο πρόγραμμα Erasmus International με το Ben Gurion University, με το οποίο διατηρούν προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών εδώ και χρόνια και τα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Θεσσαλίας, ενώ συνεργασία διατηρούν με το εν λόγω ίδρυμα και τα ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ. Το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα διασύνδεσης BGN Technologies, το οποίο μεταξύ άλλων αναπτύσσει μη επανδρωμένα οχήματα και ρομπότ για στρατιωτική χρήση. Επίσης από το 2013 το πανεπιστήμιο φιλοξενεί τη Διοίκηση Πληροφορικών Συστημάτων του IOF.
Ακόμα, το Πανεπιστήμιο Πατρών, διατηρεί επ’ αορίστου συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, από το 2007, με το οποίο συνεργάζεται και το ΑΠΘ. Το εν λόγω «ίδρυμα» ανέπτυξε το στρατιωτικό δόγμα (Dahiya), το οποίο προβλέπει γενικευμένη επίθεση κατά πολιτών και καταστροφή κατοικημένων περιοχών, μέσω της χρήσης δυσανάλογα μεγάλης στρατιωτικής ισχύος. Ταυτόχρονα η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, όπως και το ΑΠΘ, συνεργάζεται με το Bezalel Academy of Arts and Design, το οποίο τους τελευταίους μήνες υπερηφανεύεται ότι σχεδιάζει και ράβει τις στολές των εφέδρων που επιχειρούν στη Γάζα. Το Πανεπιστήμιο Technion που διατηρεί συνεργασία με το ΕΤΕΚ (Εμπορικό Τεχνολογικό Επιμελητήριο Κύπρου), συνεργάζεται και με την πολεμική βιομηχανία Elbit για την κατασκευή συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου του παράνομου τείχους στη Δυτική Όχθη, ενώ ανέπτυξε τη στρατιωτική μπουλντόζα D9 που χρησιμοποιεί ο κατοχικός στρατός για να κατεδαφίζει σπίτια Παλαιστινίων και για να πολτοποιεί ανθρώπους, πχ την 23χρονη Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ρέιτσελ Κόρι.
Τέλος τα ΔΙΠΑΕ / ΠΑΜΑΚ και ΑΠΘ, συνεργάζονται με το Thess Intec SA (Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη), το οποίο χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από ισραηλινά funds. Το ThessINTEC έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Τεχνολογικό Πάρκο Gav-Yam Negev, που δημιουργήθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Innovation BaseCamp στο Μπερ Σεβά, στην έρημο Νεγκέβ. Πρόκειται για την περιοχή όπου σταδιακά μεταφέρονται τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του ισραηλινού στρατού, μεταξύ των οποίων και η περίφημη Unit 8200, πρώην στελέχη της οποίας δημιούργησαν εφαρμογές παρακολούθησης όπως το Pegasus και το Predator. Ο διευθύνων σύμβουλος της BaseCamp, Uzy Zwebner, αναφερόμενος στον ρόλο του στρατού και του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στο πάρκο Gav-Yam Negev, αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ. Το ThessINTEC αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σύνδεσμο ανάμεσα σε Έλληνες ερευνητές και εταιρείες ή ιδρύματα που ουσιαστικά λειτουργούν ως αναπόσπαστο στοιχείο του απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη και της διαιώνισης του, καθώς συχνά είναι χτισμένα σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ενισχύουν με κάθε μέσο τον κατοχικό στρατό.
Από πλευράς μας, δεν έχουμε ανάγκη για μια φιλοσοφική ή υπαρξιακή έκφραση αλληλεγγύης αλλά την έμπρακτη μεταφορά του πολέμου στις εξουσιαστικές δομές που τον εκτρέφουν. Να έρθουμε σε ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Να μπλοκάρουμε κάθε συνεργασία που προωθεί το σιωνιστικό συμφέρον. Καμία επίκληση στην ειρήνη δεν είναι αρκετή για να τιθασεύσει το αποικιοκρατικό τέρας που δολοφονεί με στατιστικές προγνώσεις και ακραίες τακτικές , όπως αυτή του Hannibal Directive. Απέναντι σε αυτόν τον εχθρό, η ειρήνη φαντάζει ένα πρόταγμα αντεπαναστατικό προς κάθε πυρήνα αντίστασης.
Φοιτητική Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση