Έντονα αντικαπιταλιστικά και αντιπολεμικά συνθήματα χρωμάτισαν την μαζική απογευματινή πορεία που κάλεσε το Balkan Anarchist Bookfair στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και τις εκδηλώσεις που πλαισιώθηκαν σε αυτό. No border divide us, no nation unites us, ήταν από τα συνθήματα, αλλά και για τη γενοκτονία στη Γάζα, που κυριάρχησαν στους δρόμους της πόλης και στη πορεία που ξεκίνησε απο τον Ε.Κ.Χ. Σχολείο, διέσχησε το κέντρο της πόλης και κατέληξε στη Φάμπρικα Υφανέτ όπου συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις.
Εκδήλωση ορόσημο της ημέρας, ήταν η εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: Κράτος, καπιταλισμός και πόλεμοι. Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα ήταν η αναγκαιότητα οικοδόμησης ενός κινήματος αλληλεγγύης με βασικό χαρακτηριστικό τον αντικαπιταλιστικό και αντιπολεμικό αγώνα. Πάνω από τα τείχη του εθνικισμού και του πολέμου και αλληλεγγύη στους αρνητές, ήταν από τα κεντρικά των θέσεων. Φυσικό επακόλουθο, ήταν η έμφαση των τοποθετήσεων πάνω στη συνεχή σφαγή του παλαιστινιακό λαού από το ισραηλινό κράτος και η αναγκαιότητα ενός αγώνα προς αποτροπή της γενοκτονίας.
Μία από τις ενδιαφέρουσες πρωινές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στον χώρο της Υφανέτ, ήταν αυτή για τα αυτοοργανωμένα μέσα ενημέρωσης και τις αυτοδιαχειριζόμενες κινηματικές ψηφιακές πλατφόρμες. Στην εκδήλωση αυτή, έγινε η παρουσίαση αυτοοργανωμένων ψηφιακών και μιντιακών πλατφόρμων ενημέρωσης και πολιτισμού από διάφορες χώρες των βαλκανίων αλλά και την Ελλάδα όπως το 1431 AM, Athens Indymedia, Cybrigade, Crna Luknja, Electric Requiem, Info Libre, KPaX Radio, Kinimatorama.
Παράλληλα με τις παρουσιάσεις, δημιουργήθηκε γόνιμο έδαφος για συζήτηση γύρω από τα κυρίαρχα μέσα κοινωνικής δικτύωσεις, τις πολιτικές λογοκρισίας, την αναξιόπιστη και σκανδαλώδης διαχείρηση προσωπικών δεδομένων απο κολωσσούς όπως το Facebook, τον κατασκοπευτικό καπιταλισμό και την ανάγκη για δόμηση αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων και ψηφιακών κοινοτήτων. Από ψηφιακά φόρουμ στα οποία κυριαρχεί η οριζοντιότητα μεταξύ των users, μέχρι αυτοοργανωμένα ραδιόφωνα και πλατφόρμες ελεύθερου διαμοιρασμού μουσικής και τέχνης, η εκδήλωση αυτή παρουσίασε ενδιαφέροντα ζητήματα και εναλλακτικα εγχειρήματα δικτύωσης έξω από τον ψηφιακό καπιταλισμό και την κερδοσκοπικές πολιτικές που ασκεί εις βάρος των χρηστών.
ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ
Links:
Balkan Anarchist Bookfair – Μέρα 1η