Συγκεντρώσεις ενάντια στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ρέθυμνο – Πέμπτη 4/11

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4/11 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ρέθυμνο ενάντια στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την κυβέρνηση Μητσοτάκη που ξήλωσε εργατικά κεκτημένα και δικαιώματα. Οι μέχρι τώρα εργατικές διεκδικήσεις και οι νίκες των αγώνων δείχνουν το δρόμο απέναντι στη συνολικά αντεργατική και υπέρ τον εργοδοτών, πολιτική της κυβέρνησης.

Αθήνα – 18:00 Πλατεία Κοραή

Θεσσαλονίκη – 19:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα – 10:30 Εργατικό Κέντρο

Ρέθυμνο – 18:30 Δημαρχείο Ρεθύμνου


Όλοι στις συγκεντρώσεις την Πέμπτη 4/11

-Αθήνα 18.00 Πλατεία Κοραή

-Θεσσαλονίκη 7μμ Άγαλμα Βενιζέλου

-Πάτρα, 10:30 στο εργατικό κέντρο

Να ξηλώσουμε τον αντεργατικό ν. Χατζηδάκη

Να διώξουμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε στις 16/06 το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και φτωχά λαϊκά στρώματα, έχει κάθε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση ή καθήκον, να αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του νεοφιλελεύθερου αντεργατικού νόμου, ΓΙΑΤΙ:

1) Υπηρετεί και εξυπηρετεί έναν στόχο, τη δημιουργία του λεγόμενου απασχολήσιμου, ενός μοντέλου «εργαζόμενου», ατομικοποιημένου, απολύτως διαχειρίσιμου (έρμαιο) από την εργοδοσία, που θα δουλεύει και θα αμείβεται, όταν, όπου, όσο και όπως θέλει ο εργοδότης.

2) Τα γενικά χαρακτηριστικά του είναι: (1ο) Η μεγαλύτερη απορρύθμιση ή ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, των συνθηκών εργασίας, των αντίστοιχων δικαιωμάτων, και ιδίως, απορρυθμίζονται, (α) «οι χρόνοι εργασίας, τα ωράρια, οι υπερωρίες κ.λπ.», και (β) οι σχετικές αμοιβές. Με μέτρα ενάντια στο σταθερό, πλήρες ωράριο αλλά και ενάντια στην σταθερή αμοιβή. (2ο) Η μεγαλύτερη αποδέσμευση στο λεγόμενο διευθυντικό δικαίωμα, από κάθε περιορισμό ή έλεγχο, δίνοντας μεγαλύτερη εξουσία και περισσότερες δυνατότητες (σε εργοδότες ιδιώτες και δημόσιο, υπουργούς κ.λπ.). (3ο) Περισσότερα και πιο σημαντικά χτυπήματα, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα (οργάνωση, λειτουργία και δράση Σωματείων ή Συνδικάτων κ.λπ.) και στην προστασία τους.

3) Φέρνει 2 καθοριστικά, αυτή τη στιγμή, χτυπήματα.

Πρώτον, μέσα από τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας/και ιδίως των υπερωριών», στοχεύει στο να καταργηθούν οι όποιες ή οι περισσότερες διατάξεις: (α) προστάτευαν το 8ωρο, τον εργαζόμενο, από την παραπάνω ημερήσια ή εβδομαδιαία εργασία, (β) καθόριζαν πρόσθετη αμοιβή για τις διάφορες υπερωρίες (π.χ. η υπερεργασία είχε 20% προσαύξηση αμοιβής, η «νόμιμη υπερωρία, η εντός των επιτρεπόμενων ορίων» 40%, η «νόμιμη υπερωρία, η πέραν των ορίων» 60%, και η «παράνομη» υπερωρία 80%). Στοχεύουν σε μια σημαντική μείωση/εξάλειψη της πρόσθετης αμοιβής των υπερωριών και άρα σε μια σημαντική μείωση του εισοδήματος, πολλών εργαζομένων, και σε αντίστοιχη αύξηση των κερδών των εργοδοτών. Οι εργοδότες μπορούν μονομερώς να προσφεύγουν στο ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) και να επιβάλλουν ακόμη και 10ωρη ή και 12ωρη εργασία, χωρίς πρόσθετη αμοιβή!

Δεύτερο, μέσα από «τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» ή με το «ξανα-γράψιμο του εργατικού δικαίου από την αρχή», στοχεύει: (α) Στην ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση των Σωματείων, των Συνδικάτων και κάθε έννοιας Συνδικαλισμού, δηλαδή της συλλογικής, μαζικής και μαχητικής/δυναμικής διεκδίκησης και αγώνα. Με μέτρα όπως τα παραπάνω, αλλά και με όσα άλλα περιέχει, όπως π.χ. την επιβολή ενός νέου είδους ΣΣΕ (Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) «υποκλάδου» ή την καθιέρωση της «υπερίσχυσης» των λεγόμενων ατομικών συμβάσεων εργασίας, έναντι όλων των άλλων ειδών ΣΣΕ. (β) Στην τυπική και ουσιαστική παρεμπόδιση, ποινικοποίηση και απαγόρευσή τους. Με μέτρα όπως π.χ. τον περιορισμό/απαγόρευση διεκδίκησης ΣΣΕ, σε Σωματεία και Συνδικάτα, αν δεν εγγραφούν στο ηλεκτρονικό γενικό μητρώο του υπ. εργασίας. Τους περιορισμούς στις δυνατότητες προσφυγής των Συνδικάτων στον ΟΜΕΔ. Με τη μείωση του αριθμού των μελών της διοίκησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων που προστατεύονται από απόλυση. Με τη μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, που δικαιούνται, εργαζόμενοι και εκλεγμένοι στις διοικήσεις, για να εξασκήσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα/καθήκοντά τους. Με την επιβολή αρχικά προαιρετικά και στην συνέχεια υποχρεωτικά, της δυνατότητας ηλεκτρονικής συμμετοχής και ψηφοφορίας στις Γενικές Συνελεύσεις, ιδίως για την απόφαση απεργίας. Με την υποχρέωση στα συνδικαλιστικά όργανα να ενημερώνουν για την απεργία, τον εργοδότη, πολύ νωρίτερα από ό,τι ήδη ισχύει σήμερα. Με την περαιτέρω αύξηση στο προσωπικό ασφαλείας σε πολλές επιχειρήσεις στο τουλάχιστον 40% του συνόλου του προσωπικού. Με τη μεγαλύτερη προσπάθεια ποινικοποίησης άρα παρεμπόδισης έως και απαγόρευσης της απεργίας και της περιφρούρησής της!

4) Η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτό το νόμο: (I) Συνέχισε τα αντεργατικά χτυπήματα, που είχαμε (α) σε όλη την Μνημονιακή περίοδο, από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τις παραλλαγές τους. (β) Τα τελευταία 31 χρόνια, από το 1990 και μετά, από τους νεοφιλελεύθερους και «εκσυγχρονιστές», της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. (γ) Την περίοδο της πανδημίας, εδώ και περίπου δύο χρόνια. (II) Θεσμοθετεί/νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών, ιδίως υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, τις αρνητικές αλλαγές στην εργασία (ανεργία, υποαπασχόληση, εντατικοποίηση ή υπεραπασχόληση, μειώσεις μισθών κ.λπ.) λόγω της κρίσης εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. (III) Φέρνει πιο κοντά τα επόμενα αντεργατικά ν/σ, γιατί ΕΕ, εργοδότες, τραπεζίτες, εφοπλιστές και δανειστές δεν πρόκειται να σταματήσουν, για όσο καιρό υπάρχουν εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Για όσο καιρό δεν τους σταματάμε και κυρίως για όσο καιρό, έχουν την οικονομική και πολιτική εξουσία στα χέρια τους.

Εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα και νεολαία βιώνουμε μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση βυθισμένη όλο και περισσότερο στην φτώχεια, σε μια εργασιακή ζούγκλα όπου επικρατεί η απόλυτη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το ξήλωμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών. Το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, που ήδη έχει αρχίσει και εφαρμόζεται (όπως στην απεργία των εκπαιδευτικών και όπως επιχειρήθηκε στην E-food) μας μετατρέπει σε σύγχρονους δούλους – freelancers – «συνεργάτες», εξαφανίζοντας ακόμη και τα μισθολογικά μας δικαιώματα και κάθε υποχρέωση για κράτος και εργοδότες. Προς όφελος μιας ισχνής μειοψηφίας, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπουλάει τη ΔΕΗ, ιδιωτικοποιώντας την πλήρως, οδηγώντας περαιτέρω σε νέες ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά (ενέργεια, τρόφιμα κ.λπ.), ενώ η ίδια η παραδέχεται ότι θα υπάρξουν και μεγαλύτερες αυξήσεις! Την ίδια στιγμή, αυτή η άθλια και επικίνδυνη κυβέρνηση «αύξησε» τον κατώτερο μισθό κατά 2%, δηλαδή ούτε ένα κουλούρι την ημέρα!

Εμείς, οι εργαζόμενοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να οργανωθούμε για να διώξουμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι πρώτες αντιστάσεις στους εκπαιδευτικούς και τους διανομείς μας δείχνουν τον δρόμο. Όμως φάνηκαν για μία ακόμη φορά και οι αδυναμίες της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Την στιγμή που η κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη από όταν ανέβηκε στην εξουσία και ύστερα από την πιο μαζική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) κατ’ εντολή των κομμάτων τους επέλεξαν να κλείσουν την απεργία/απόχη ενάντια στην αξιολόγηση. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ανίκανες όλο το προηγούμενο διάστημα να διεξάγουν ένα αγώνα που να συγκρούεται με την κυβερνητική πολιτική, καλούν σε αγωνιστική συμπόρευση και δυστυχώς δυνάμεις της Άκρας Αριστεράς ακολουθούν.

Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΤΗΣ E-FOOD ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Απέναντι στην εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη και τη μετατροπή τους σε «συνεργάτες», οι διανομείς της Ε-food από την πρώτη στιγμή δείξανε αγωνιστικές διαθέσεις, με μαζικές συνελεύσεις, αποφασίζοντας οι ίδιοι και οργανώνοντας τον μαχητικό και δίκαιο αγώνα τους! Με την πίεση και αποφασιστικότητά τους, συντονίστηκαν, με συνελεύσεις και μαζικές μοτοπορείες, σε μια πραγματική ενωτική κίνηση , αναγκάζοντας και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία να ακολουθήσει. Οι εργαζόμενοι, νεολαία και φτωχά λαϊκά στρώματα, όπως οι εργαζόμενοι διανομείς, πρέπει να οργανωθούμε και να προετοιμάσουμε την Αντεπίθεσή μας, για:

  • Την απόσυρση του αντεργατικού ν. Χατζηδάκη/Βρούτση – Να φύγει η Κύβερνηση Μητσοτάκη
  • Μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών – Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους.
  • Σταθερή και πλήρη απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικής, μερικής απασχόλησης.
  • Απαγόρευση των απολύσεων.
  • Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις και για όλο το διάστημα της ανεργίας, ίσο τουλάχιστον με τον βασικό μισθό.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών και εξώσεων σε εργατικές και λαϊκές κατοικίες.
  • Εφαρμογή μέτρων προστασίας, της δημόσιας υγείας, στους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους.
  • Δημόσια, καθολική και δωρεάν ασφάλιση για όλους.
  • Διαγραφή του χρέους.
  • Γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία και έργα υποδομής.
  • Κατάργηση όσων αντεργατικών, αντιλαϊκών, αντιασφαλιστικών και αντιεκπαιδευτικών νόμων, ψηφίστηκαν την περίοδο των μνημονίων και της πανδημίας.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων


Η ΕΣΕ Ρεθύμνου καλεί σε συγκέντρωση-διαμαρτυρία για την κατάργηση του νόμου 4808/2021, του γνωστού αχυρανθρώπου-μαριονέττας των αφεντικών Χατζηδάκη, την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στις 18:30 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Στην συγκέντρωση καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία:

• ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΠΦΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
• ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
• ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
• ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Λέμε όχι σε :
-κατάργηση του οχταώρου
-απλήρωτες υπερωρίες
-κυριακάτικη εργασία
-ατομικές συμβάσεις
-ποινικοποίηση της απεργίας

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Μοιραστείτε το άρθρο